Testaccio Fontein Rome

De Testaccio Fontein of Pius IX Fontein staat aan de Lungotevere Testaccio in Rome. De fontein is in opdracht van Pius IX gebouwd, nadat hij de muur langs de Tiber op had laten trekken.

Testaccio Fontein Rome (of Pius IX Fontein)

Geschiedenis en beschrijving

Testaccio Fontein Rome
Testaccio Fontein

De Fontana di Pio IX a Testaccio in de gelijknamige wijk is in 1869, toen Pius IX Mastai paus was, gebouwd. De fontein is aan de archeoloog Pietro Ercole Visconti gewijd, als dank voor het opgraven van grote hoeveelheden marmeren voorwerpen die later gebruikt zouden worden om de gebouwen van de stad te versieren.

De kuip zelf is een uit de derde eeuw stammende Romeinse sarcofaag. Het water stroomt uit een leeuwenkop in de muur waar de sarcofaag tegenaan geplaatst staat. De bakstenen muur zelf wordt door marmeren pilaren geflankeerd. Helemaal bovenaan is het wapenschild van de paus te zien.

Boven de leeuwenkop is een brede gedenkplaat met een inscriptie die in het Latijn beweert dat Paus Pius IX in het 23e jaar van zijn pontificaat de trappen van het Emporium teruggevonden heeft en door middel van een door hemzelf gebouwde muur afgegrenst en voor het volk geschikt gemaakt heeft. Het Emporium was overigens de oude, nu niet meer bestaande haven in wat nu de wijk Testaccio is.

Tijdens de eeuwwisseling is de fontein bij een mislukte diefstal zwaar beschadigd.

Pius IX Fontein – Lungotevere Testaccio, Rome

Trevifontein Rome

De Trevifontein (Fontana di Trevi) is één van de top 10 bezienswaardigheden van Rome. De fontein bevindt zich op het Piazza di Trevi en is de grootste en meest beroemde fontein van de stad. Het is de fontein waar Anita Ekberg even in rondspartelde in Fellini’s “La Dolce Vita”. De laatste restauratie werd in november 2015 voltooid.

Trevifontein Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Fontana di Trevi is Piazza di Trevi. Ze kan op elk moment van de dag bezichtigd worden. De dichtstbijzijnde metrohaltes zijn Barberini en Spagna. Er is uiteraard geen toegangsprijs, maar misschien is het wel aan te raden een muntje in de fontein te gooien (zie beneden). Het is één van die attrakties die je eigenlijk twee keer moet zien, één keer overdag en één keer na middernacht, wanneer de menigtes vertrokken zijn en hun hotelbedden opgezocht hebben. Het is pas dan dat je echt kunt ervaren hoe imposant dit barokke meesterwerk wel niet is. Wat niet aan te raden is is om even in de fontein te springen of pootje te baden. Hiervoor worden sinds kort fikse boetes uitgedeeld.

Geschiedenis Trevifontein Rome

Trevifontein Rome
De Trevifontein voor de Restauratie

De fontein is ongeveer 26 meter hoog en 22 breed. Hij is vrijwel geheel gemaakt van het uit Tivoli afkomstige Travertijnse marmer. Voor de stanbeelden is echter marmer uit Carrara gebruikt.

Paus Clemens XII gaf de architect Nicola Salvi de opdracht tot de construktie.

Het monument werd gebouwd als pronkfontein voor de restauratie van het in 19 voor Chr. door Agrippa gebouwde Acquedotto Vergine.

Het is eigenlijk nogal onverwacht dat het Salvi was die de opdracht kreeg, aangezien hij zeker niet tot de meest vooraanstaande architekten van de tijd behoorde. Hij won echter de door de paus uitgeschreven competitie, waarbij hij beroemde tijdgenoten als Fernando Fuga en zijn vriend Luigi Vanvitelli versloeg. Een belangrijke reden voor zijn overwinning was dat zijn projekt het minst zou kosten. (Met Vanvitelli zou hij later wel samenwerken aan de Sant’Antonio dei Portoghesi Kerk en aan het Palazzo Chigi-Odescalchi.)

Een gedeelte van de 17.647 scudi die het werk zou kosten werd betaald met de opbrengst van een lottotrekking.

De inauguratie vond plaats in 1735, hoewel de fontein niet af was. De paus was al oud en in zwakke gezondheid en wilde de opening nog meemaken. Uiteindelijk zou hij in 1740 sterven.

In Augustus 1743, hoewel het monument ook toen nog niet voltooid was, kwam het eerste water uit de fontein.

Minstens drie arbeiders stierven als gevolg van ongelukken tijdens het werk aan de fontein.

De Architekten

Ook Salvi stierf lang voordat het werk aan de fontein af was, in 1751. De man die het werk overnam was Giovanni Paolo Pannini. Deze bracht echter teveel veranderingen aan in Salvi’s ontwerp en werd ontslagen. Uiteindelijk werd de arbeid met goed gevolg tot een einde gebracht o.l.v. Pietro Bracci, die o.a. de “Triomf van Neptunus” beeldengroep toevoegde. Op 22 Mei 1762 vond de definitieve inwijding van de Fontana di Trevi plaats.

De naam is “Trevi” omdat er vroeger 3 straten (“tre vie”) op het plein uitkwamen.

Beschrijving

Het monument verbeeldt de zeegod Neptunus op een strijdwagen in de vorm van een schelp. De wagen wordt door gevleugelde paarden naar de oceaan getrokken. De paarden worden geleid door Tritons, wezens met het hoofd en de romp van een mens en de staart van een vis. Eén van de twee paarden is rustig, terwijl het andere steigert, waarmee de twee aspecten van de zee gesymbolizeerd worden.

In de twee nissen links en rechts staan personificaties van Overvloed (links) en Gezondheid. Het reliëf boven het linkerstandbeeld toont Agrippa die zijn soldaten toont waar ze het aquaduct moetn bouwen.

In de tijd van het Romeinse Keizerrijk was het de gewoonte een monument te bouwen op plekken waar er een waterbron ontspoten was. Het reliëf boven de personificatie van de Gezondheid de maagd die een soldaat de weg naar deze bron gewezen had.

Helemaal bovenaan is het wapenschild van paus Clemens XII te zien. Aangezien dit ook van wit marmer is werden de kleuren vervangen door horiontale en vertikale inkepingen.

Muntje in de Trevi Fontein

Vroeger geloofde men dat men wanneer men water uit de fontein dronk men vroeg of laat terug zou keren naar Rome. Tegenwoordig zou men waarschijnlijk niet eens meer thuis aankomen indien men dat deed, dus de legende is aangepast: gooi een muntje over Uw linkerschouder met Uw rug naar het monument en U zult uiteindelijk terugkeren naar Rome. Om hoeveel geld het gaat: In 2014 kreeg Caritas (een soort van Italiaanse versie van het Leger des Heils) een record-bedrag binnen van meer dan een miljoen Euro. Het geld wordt gebruikt om er daklozen mee te helpen.

Een andere traditie bestaat nu niet meer. Als een jongeman de stad uit moest ging hij met zijn verloofde naar de fontein. Hij dronk dan het water uit een nooit eerder gebruikte kop, die vervolgens kapotgegooid werd. Dit zou de onbreekbaarheid van hun liefde symboliseren.

Restauratie

In 2014 vond een, door het modehuis Fendi gefinancieërde en meer dan een jaar durende, restauratie van de Trevifontein plaats. Een muntje in het water gooien kon toen even niet, maar vanwege de transparente afscheiding die eromheen geplaatst was waren zowel het monument zelf, als de werkzaamheden eraan, goed te bekijken.

Piazza di Trevi – 00187 Rome

Acqua Paola Fontein Rome

De Acqua Paola Fontein in Rome staat ook bekend als de Fontanone del Gianicolo. Het is de pronkfontein van het Acqua Paola Aquaduct en staat aan de Via Garibaldi op de Janiculum heuvel. De fontein kreeg grote bekendheid vanwege de priminente rol in de openingsscène van de film “La Grande Bellezza”. 

Acqua Paola Fontein Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Fontana dell’Acqua Paola is Via Garibaldi – Rome. Wijk: Trastevere. De fontein staat in de open lucht en kan altijd gratis bezichtigd worden. (Gedurende een deel van 2019 zal de fontein slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn vanwege een door het modehuis Fendi betaalde restauratie.)

Geschiedenis en beschrijving

Acqua Paola Fontein Rome
Acqua Paola Fontein

De Fontana dell’Acqua Paola is in 1612 door Giovanni Fontana en Flaminio Ponzio ontworpen. Ippolito Buzio was verantwoordelijk voor het beeldhouwwerk.

Dit gebeurde in opdracht van Paus Paulus V Borghese.

Als model voor het ontwerp van de fontein werden de antieke Romeinse triomfbogen gebruikt.

Het enorme (Fontanone betekent “grote fontein”) monument  bestaat uit 5 grote nissen die door zuilen van elkaar gescheiden worden. De drie centrale nissen zijn het grootst. Hieronder bevonden zich vijf kuipen waar het water in valt.

Voor het decoratieve gedeelte werdzowel witte als meerkleurig onbewerkte marmer gebruikt. Dit was afkomstig uit het Forum Romanum en uit de Tempel van Minerva in het Forum van Nerva. De rode en grijze granieten zuilen stonden echter oorpronkelijk in oude Constantijnse Sint-Pietersbasiliek.

De inscriptie boven de bogen is er in opdracht van de paus geplaatst om de paus, die klaarblijkelijk nogal trots op zichzelf was, te eren. De draak en de adelaar op het door engelen hooggehouden wapenschild zijn de emblemen van de familie Borghese.

Er zit echter wel een fout in de inscriptie. De genoemde restauratie van het Alsietino Aquaduct was in werkelijkheid die van het Trajano Aquaduct.

In 1690 werden er door Carlo Fontana enkele veranderingen aangebracht. Er werd een groot plein voor de fontein aangelegd en ook het grote bassin, dat de vijf originele kleinere kuipen vervang, stamt uit die tijd.

Tuin

Achter de fontein is een kleine tuin ter nagedachtenis aan de veel grotere, in de 17e eeuw in opdracht van paus Alexander VII Chigi aangelegde, voor de botanische tuin bestemde, tuin. Deze tuin is toegankelijk via een trap in Via Garibaldi n. 30. U wordt er op een prachtig panoramisch uitzicht over de stad getracteerd.

Restauraties

In 1849, na door Franse kanonvuur beschadigd te zijn, vond een eerste restauratie plaats. In 1859, 1934 en de 50’er jaren waren nieuwe herstelwerkzaamheden noodzakelijk, net als in 2002. In 2019 zal de fontein ook enkele maanden niet of slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn vanwege een door het modehuis Fendi gefinancieerde restauratie.

Acqua Paola Fontein – Via Garibaldi, Rome

Piazza della Rotonda Fontein Rome

De Piazza della Rotonda Fontein bevindt zich voor het Pantheon in Rome, midden op het plein met dezelfde naam. De Egyptische obelisk op de fontein heet officiëel de Obelisco Macuteo, maar wordt ook wel Pantheon Obelisk genoemd.

Piazza della Rotonda Fontein Rome

Geschiedenis

Piazza della Rotonda Fontein Rome
De obelisk op de fontein is zes meter hoog.

De fontein op het plein voor het Pantheon is in 1575 in opdracht van Paus Gregorius XIII Boncompagni geplaatst en wordt gevoed door het Acqua Vergine Aquadukt.

De fontein is door Giacomo della Porta ontworpen, al is er van deze oorspronkelijke versie niet veel meer over dan de door Leonardo Sormani gemaakte marmeren kuip.

Midden in de kuip stond een kelk op een balustrade. De kelk was versierd met vier beeldengroepen van maskers en dolfijnen, die eigenlijk de zuidelijke fontein op het Piazza Navona hadden moeten sieren.

Beschrijving

Piazza della Rotonda Rome (15e eeuw)
Op deze tekening uit de 15e eeuw is te zien dat er toen nog geen fontein op het plein stond.

De huidige versie van de fontein is in 1711 door Filippo Barigioni in opdracht van Paus Clemens XI Albani ontworpen. Barigioni gebruikte de door Bernini ontworpen Vierstromenfontein als inspiratie.

Hij haalde de balustrade weg en maakte een marmeren klif met op elke hoek een dolfijn.

In het midden staat een obelisk, die net als de obelisk op het olifantje van Bernini van het Iseo Campense afkomstig is. Het Iseo Campense was een door Domitiaan gebouwde tempel voor de Egyptische goden Isis en Serapide, die tot de 14e eeuw voor de San Macuto Kerk stond. Domitiaan had de in de tijd van Ramses II gemaakte obelisk zelf naar Rome gebracht. Ook de Dogali Obelisk en de Boboli Obelisk in Florence stonden eerder op het Iseo Campense.

De obelisk wordt Obelisco Macuteo genoemd omdat hij in 1373 bij het Piazza San Macuto gevonden werd.

De wapenschilden aan de noord- en zuidzijde van de fontein zijn die van de familie Albani en van de paus. De bronzen ster op de top van de obelisk is ook een symbool van de familie Albani.

Bij de laatste restauratie, tegen het einde van de 20e eeuw, werden de maskers door kopieën vervangen en de originelen, waarvan er één uit de 17e en drie uit de 15e eeuw stammen, worden nu in het Museo di Roma tentoongesteld.

De totale lengte van de obelisk is 14,52 meter.

Piazza della Rotonda – Rome

Mozesfontein Rome

De Mozesfontein staat op het Piazza San Bernardo in Rome. Het is de pronkfontein van het Acqua Felice Aquaduct en wordt ook wel de Fontana dell’Acqua Felice genoemd. Deze tweede naam is te danken aan Paus Sixtus V, die als Felice Peretti geboren was.

Mozesfontein Rome

Openingstijden en Toegangsprijs

Het monument staat in de open lucht en kan gratis bezichtigd worden.

Geschiedenis Mosesfontein Rome

Mosesfontein Rome
De proporties van het bovenste deel van de Mosesfontein zijn veel te groot vergeleken met die van het onderste deel.

De Mosesfontein is 1857 naar een ontwerp van Domenico Fontana gebouwd. Fontana was de huisarchitect van Paus Sixtus V Peretti en het was dan ook geen toeval dat hij het was die deze belangrijke opdracht kreeg.

De fontein was bedoeld als pronkfontein voor het eveneens door Sixtus V gebouwde Felice Aquaduct. Bij de constructie van dit aquaduct werden overigens delen van het al bestaande Aqua Alessandrina Aquaduct gebruikt.

Het marmer dat voor de fontein zelf gebruikt werd kwam grotendeels van de Thermen van Diocletianus.

Met het water dat op deze wijze de stad in kwam werden de heuvels Quirinaal, Viminaal en Esquilijn, inclusief de enorme villa van de paus zelf, van water voorzien.

In de grote centrale nis van de fontein staat het standbeeld van Moses waaraan de fontein zijn naam te danken heeft. Moses wijst naar het water dat op wonderbaarlijke wijze uit de rotsen stroomt. Het beeldhouwwerk is gemaakt door Leonardo Sormani en Prospero Antichi.

De basreliëfs in de laterale nissen hebben Bijbelse thema’s en zijn gemaakt door Flaminio Vacca (rechts) en Giovanni Battista della Porta (links).

Het monument wordt vaak bekritiseerd vanwege de veel te grote proporties van het bovenste deel, met een lange inscriptie die de construktie van de fontein zelf herdenkt.

Het wapenschild boven de inscriptie is dat van de paus. De Fama’s (een Fama was de Godin van de roem, maar ook van het gerucht en roddel) aan weerszijden hiervan zijn eveneens vervaardigd door Vacca en della Porta.

De vier leeuwen aan de voet van de fontein zijn kopieën. De originelen worden in de Vaticaanse Musea bewaard.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Fontana del Mosè is Piazza San Bernardo – Rome. Metro: Repubblica (lijn A). Dichtstbijzijnde bushalte: Vittorio Emanuele Orlando, 95 (66, 82, 85, 590, 910, N1, N5, N12).

Mozesfontein – Piazza San Bernardo, Rome

Piazza Madonna dei Monti Fontein Rome

De Piazza Madonna dei Monti Fontein bevindt zich in de wijk Monti in Rome. Het is één van de vele in de 16e eeuw door Giacomo della Porta ontworpen Romeinse fonteinen. De officiële naam is de Fontana dei Catucemeni.

Piazza Madonna dei Monti Fontein Rome

Piazza Madonna dei Monti Fontein Rome
Fontana dei Catecumeni

De Fontana di Piazza Madonna dei Monti is in 1589 door Giacomo della Porta ontworpen. De naam Fontana dei Catucemeni is te danken aan  het nabijgelegen college van die naam (dat ook wel Collegio dei Neofiti genoemd werd). Een catechumeen is iemand die zich voorbereidt op zijn doopsel.

De fontein werd in opdracht van Paus Sixtus V Peretti gebouwd, nadat deze zoals beloofd het Felice Aquaduct had laten bouwen.

Degene die het eigenlijke werk aan de fontein deed was de beeldhouwer Battista Rusconi.

De trappen die naar de fontein leiden zijn echter het werk van Girolamo de Rossi.

De fontein bestaat uit een achthoekige kuip, waarop de wapenschilden van de paus en van de stad afgebeeld zijn. Twee centrale balustrades steunen twee kleinere kuipen.

De onderste van deze twee kleinere bekkens wordt opgeluisterd door vier groteske maskers waaruit water valt. Het bovenste is een vervanging van een eerdere versie waarop de drie heuvels van het wapenschild van de Peretti afgebeeld waren. De vervanging vond tegen het einde van de 17e eeuw tijdens het pontificaat van Innocent XI Odescalchi plaats.

Piazza Madonna dei Monti – Rome

Fontein van de Kariatiden Rome

De Fontein van de Kariatiden staat midden op het Piazza dei Quiriti in de rione Prati in Rome. Het is een van de weinige voorbeelden van de art-déco stijl die in de stad te zien zijn.

Fontein van de Kariatiden Rome

Fontein van de Kariatiden Rome
Fontein van de Kariatiden

De Fontana delle Cariatidi is in 1928 door de uit Triëste afkomstige beeldhouwer Attilio Selva ontworpen.

Een kariatide is een standbeeld van een vrouwenfiguur dat als steunpilaar dienst doet.

Selva had een door de stad uitgeschreven competitie gewonnen en mocht dus vijf fonteinen voor de toen net nieuw benoemde rioni ontwerpen.

Het monument bestaat uit drie kuipen boven elkaar. De onderste is de grootste en is, net als als de middelste, rond van vorm. In de middelste kuip zitten vier knielende vrouwenfiguren, waarop de kleinste kuip rust. In het midden van deze kuip bevindt zich een rechtopstaande pijnappel, waaruit water omhoog spuit. Onder de middelste kuip zijn een aantal kleinere kuipjes bevestigd.

De vrouwenfiguren werden als obsceen bestempeld. Hoewel de vrouwenbeelden vooruitliepen op de fascistische fascinatie met de naakte figuur werd het ontwerp toen nog als schandalig gezien. De gouverneur van de stad, de katholieke instituten en de beeldhouwer zelf lieten alle hun mening horen, waardoor de fontein meteen beroemd werd. Als gevolg van de onenigheden zou de fontein later dan gepland ingewijd worden.

Het water voor de fontein kwam oorspronkelijk van het Acquedotto Marcio.

Piazza dei Quiriti – Rome

Boekenfontein Rome

De Boekenfontein (Fontana dei Libri) is één van de fonteinen die de stad Rome in 1927 door Pietro Lombardi in de verschillende stadswijken liet plaatsen. De thema’s van de fonteinen waren merendeels de verschillende ambachten die in deze riones uitgeoefend werden.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via degli Staderari – Rome. Openingsuren en entréeprijs: De fontein kan gratis van buitenaf bezichtigd worden.

Boekenfontein Rome

Boekenfontein Rome
De Boekenfontein

De straat waar de Boekenfontein zich bevindt is genoemd naar de vervaardigers van weegschalen en unsters (stadere). Een unster is een soort weegschaal die bestaat uit een korte en een langere arm. Het gewicht hangt hierbij aan de langere arm.

Voorheen heette de straat, vanwege de nabijgelegen Sant’Ivo alla Sapienza Universiteit, Via dell’Università. De toenmalige Via degli Staderari liep parallel aan de huidige, maar werd afgebroken toen het Palazzo Madama vergroot werd.

De fontein staat in een door een half-ronde boog bekroonde nis. De centrale hertekop is het symbool van de wijk Sant’Eustachio. Aan weerszijden van de kop bevinden zich aan elke zijde twee boeken, die natuurlijk naar de universiteit verwijzen. Het water spuit uit vier stelen in de vorm van bladwijzers, waarna het in een half-ronde kuip valt.

De ontwerper van de Fontana dei Libri was Pietro Lombardi. Het was één van een groep fonteinen die de stad Rome in 1927 in de verschillende stadswijken lieten plaatsen. De thema’s van de fonteinen waren merendeels de verschillende ambachten die in deze riones uitgeoefend werden.

Tussen de hoorns van het hert is een verticale inscriptie met de naam van de wijk te zien. Er is ook een horizontale inscriptie met het Latijnse cijfer IV. Dit is echter een fout, aangezien Sant’Eustachio de 8e rione van Rome is.

De andere fonteinen die in 1927 door Pietro Lombardi ontworpen zijn zijn de Fontana delle Anfore, de Fontana delle Arti, de Fontana delle Tiare, de Fontana della Pigna, de Fontana delle Palle di Cannone, de Fontana dei Monti, de Fontana della Botte en de Fontana del Timone.

Via degli Staderari – Rome

Dea Roma Fontein Rome

De Dea Roma Fontein bevindt zich op het Piazza del Campidoglio. Het is de middelste van de drie fonteinen die tegen de trappen voor het Palazzo Senatorio gebouwd zijn.

Weetjes Dea Roma Fontein Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Dea Roma Fontein staat op het Piazza del Campidoglio – 00186 Rome. Wijk: Rione Campitelli. Bus: 30, 51, 81, 83, 85, 87, 118, 130F, 160, 170, 628, C3, N9 (halte Ara Coeli-Piazza Venezia).

Geschiedenis

Dea Roma Fontein Rome
De nis was eigenlijk voor een veel groter standbeeld bedoeld. Doordat de Dea Roma op een hoge sokkel zit kloppen de properties nog steeds.

Toen Michelangelo begon met de herinrichting van het Piazza del Campidoglio stonden er al twee grote fonteinen. Dit waren de Fontein van de Nijl en de Fontein van de Tigris. De Tigris kreeg een extra leeuw en een tweeling toegevoegd en werd zo de Fontein van de Tiber. In 1543 werden deze door Michelangelo aan de voet van de trappen van het Palazzo Senatorio gezet.

Tussen deze twee fonteinen was een hoge nis. Hier had eigenlijk in 1583 een enorm standbeeld van de Godin Minerva geplaatst moeten worden.

In die tijd waren er nog geen plannen voor een fontein. Dit was niet mogelijk omdat er geen stromend water op het Kapitool was.

Paus Sixtus V liet tussen 1585 en 1590 echter het Acua Felice Aquaduct aanleggen. De stad betaalde ook een deel en kreeg zo de mogelijkheid enkele publieke fonteinen op het Kapitool te bouwen.

De Dea Roma Fontein is in 1588 door Matteo Bertolani ontworpen. Hij had hiervoor eert een door Sixtus V uitgeschreven competitie gewonnen. De paus wilde ook op het Piazza del Campidoglio laten zien dat hij, en niemand anders, het Felice Aquaduct had laten bouwen. Dit valt dan ook duidelijk te lezen op de balustrade van het paleis.

Beschrijving

De fontein bestaat uit een dubbel bekken en is gemaakt van marmer. De versieringen bestaan uit niet meer dan vijf wapenschilden. Het standbeeld van Minerva werd in 1593 vervangen. De Minerva die nu te zien is kleiner en zit op een verhoging. Het standbeeld stamt uit de tijd van Keizer Domitianus. Ze is ook omgedoopt tot Dea Roma.

Piazza dal Campidoglio, Rome, Italië