Het Aquaduct van Nero in Rome werd gebouwd zowel om de Domus Aurea als het kunstmatig aangelegde meer dat zich naast het Colosseum bevond van water te voorzien. Er zijn nog delen zichtbaar bij de Via Statilia en tussen de Celio en Palatino heuvels. Lees “Aquaduct van Nero Rome” verder
Categorie: Aquaducten
Felice Aquaduct Rome
Het Felice Aquaduct (Acquedotto Felice of Acqua Felice) is één van de elf aquaducten van Rome. Het is 24 kilometer lang en voert het water van Pantano Borghese naar de Mozesfontein in het centrum van Rome. Lees “Felice Aquaduct Rome” verder
Langneuzen Rome
De Nasoni (“Langneuzen”) is de naam die de Romeinen gegeven hebben aan de fonteintjes die in vrijwel alle straten in het centrum van Rome te vinden zijn. Deze verschaffen zelfs midden in de zomer, met temperaturen van boven de 30 graden Celsius, heerlijk koel drinkwater. Lees “Langneuzen Rome” verder
Acqua Alsietina Aquaduct Rome
Het Acqua Alsietina Aqueduct in Rome is eigenlijk niet erg interessant voor toeristen aangezien het geheel ondergronds liep en er vrijwel geen sporen van overgebleven zijn.
Acqua Alsietina Aquaduct Rome
Geschiedenis en beschrijving
Het werd gebouwd in opdracht van Keizer Augustus, toen deze water nodig had voor zijn naumachia. Een naumachia was zowel een nagebootste zeeslag als de plek waar deze plaats vond.
Augustus liet zijn naumachia aanleggen in het jaar 2 vòòr Christus, toen hij zijn Tempel van Mars Ultor in het Forum van Augustus liet inwijden. Hier was een groot stuk land voor nodig. Augustus gebruikte een gebied van ongeveer 500 meter bij 350 meter tussen het huidige Piazza Mastai en het Piazza San Cosimato in de wijk Trastevere.
Het water voor het Aqua Alsietina Aquaduct kwam deels uit het Meer van Bracciano en deels uit het Meer van Martignano. Dit laatste heette toen nog het Lacus Alsietinus, en verklaart dus de naam van het aquaduct.
Inscripties op zowel de Fontana dell’Acqua Paola en de Arco di Tiradiavoli in Rome beweren dat beide monumenten deel uitmaakten van een door Paus Paulus V uitgevoerde restuaratie van het Aqua Alsietina Aquaduct. Dit is onweerlegbaar bewij sdat de paus niet onfeilbaar is, aangezien ze in werkelijkheid de Aqua Traiana gerestaureerd hadden.
De Aqua Alsietina wordt ook wel de Aqua Augusta genoemd.
Aquaducten Rome
Tot de grootste wapenfeiten van de oude Romeinen horen de aquaducten. Een aantal van deze architectonische wonderen van de oudheid staan nog steeds (gedeeltelijk) overeind en sommige ervan werken zelfs nog. Midden in de stad komt men dan ook soms opeens nog een paar meter aquaduct tegen. Lees “Aquaducten Rome” verder
Anio Novus Aquaduct Rome
Het Anio Novus Aquaduct is één van de langste aquaducten in Rome. De bron is de rivier de Aniene in de buurt van het stadje Subiaco. Lees “Anio Novus Aquaduct Rome” verder
Marcio Aquaduct Rome
Het Marcio Aquaduct hoort tot de langste aquaducten die water naar Rome voerden. In de wijk Casale, buiten het stadcentrum, zijn de indrukwekkendste overblijfselen van dit monument te zien.
Lees “Marcio Aquaduct Rome” verderAqua Claudia Aquaduct Rome
Het Aqua Claudia Aqueduct werd min of meer gelijktijdig met het Anio Novus Aqueduct gebouwd. Ruïnes van dit aquaduct kunnen ook in het centrum van Rome, dichtbij het Palatijn, bezichtigd worden. Lees “Aqua Claudia Aquaduct Rome” verder
Aqua Julia Aquaduct Rome
Het Acqua Iulia Aquaduct of Acqua Julia Aquaduct in Rome was één van de belangrijkste aquaducten van de stad, aangezien het de meest centrale wijken van water voorzag.
Acqua Julia Aquaduct Rome
Geschiedenis en beschrijving
Het is net als het Acqua Vergine Aquaduct gebouwd door Agrippa en is bijna 22km lang. Het water komt uit de buurt van het stadje Grottaferrata, waar ook de bronnen die het Acqua Tepula Aquaduct voedden vandaan kwamen.
De Aqua Tepula en de Aqua Iulia volgden dan ook deels dezelfde ondergrondse kanalen. Bij de streek die nu bekend staat als Capanelle eindigden ze in een reinigingsreservoir. Het is overigens nog steeds niet duidelijk waar het beginpunt van dit kanaal was.
Vanaf het reservoir scheidden de twee aquaducten zich van elkaar, maar gebruikten wel beide de al bestaande bogen van het Acqua Marcia Aquaduct, wat dan ook verstevigd moest worden om de veel grotere druk aan te kunnen.
Later zouden eerst de Aqua Marcia en nog later het Anio Novus delen van hun kanalen moeten afstaan aan de Aqua Iiulia.
Het aquaduct kwam bij Porta Maggiore de stad binnen. Vanaf hier gebruikte het de Aureliaanse Muren om over een boog de Via Tiburtina over te steken. Deze boog zou later de Porta Tiburtina worden.
Vanaf dit punt ging de Aqua Iulia ondergronds verder, door een stadsdeel waar zich nu het centrale station Termini bevindt. Het distributiepunt bevond zich bij de huidige Via XX Settembre.
De Acqua Iulia en de Acqua Tepula zorgden ervoor dat vrijwel het hele centrum van Rome van water voorzien werd. Dit centrum bestond min of meer uit het gebied dat de oorspronkelijke zeven heuvelen van de stad omvatte.
Op het Piazza Vittorio Emanuele is de ruïne te zien van de Trofei di Mario. Ooit deed dit monument dienst als pronkfontein van het Acqua Iulia Aquaduct was.
Acqua Paola Aquaduct Rome (of Acqua Traiana Aquaduct)
Het Acqua Paola Aquaduct in Rome staat ook bekend als Acqua Traiana. De bron bevindt zich bij het meer van Bracciano en het kwam de stad binnen bij de Porta San Pancrazio. De Fontana dell’Acqua Paola is de grote pronkfontein van dit aquaduct.
Lees “Acqua Paola Aquaduct Rome (of Acqua Traiana Aquaduct)” verder