Testaccio Fontein Rome

De Testaccio Fontein of Pius IX Fontein staat aan de Lungotevere Testaccio in Rome. De fontein is in opdracht van Pius IX gebouwd, nadat hij de muur langs de Tiber op had laten trekken.

Testaccio Fontein Rome (of Pius IX Fontein)

Geschiedenis en beschrijving

Testaccio Fontein Rome
Testaccio Fontein

De Fontana di Pio IX a Testaccio in de gelijknamige wijk is in 1869, toen Pius IX Mastai paus was, gebouwd. De fontein is aan de archeoloog Pietro Ercole Visconti gewijd, als dank voor het opgraven van grote hoeveelheden marmeren voorwerpen die later gebruikt zouden worden om de gebouwen van de stad te versieren.

De kuip zelf is een uit de derde eeuw stammende Romeinse sarcofaag. Het water stroomt uit een leeuwenkop in de muur waar de sarcofaag tegenaan geplaatst staat. De bakstenen muur zelf wordt door marmeren pilaren geflankeerd. Helemaal bovenaan is het wapenschild van de paus te zien.

Boven de leeuwenkop is een brede gedenkplaat met een inscriptie die in het Latijn beweert dat Paus Pius IX in het 23e jaar van zijn pontificaat de trappen van het Emporium teruggevonden heeft en door middel van een door hemzelf gebouwde muur afgegrenst en voor het volk geschikt gemaakt heeft. Het Emporium was overigens de oude, nu niet meer bestaande haven in wat nu de wijk Testaccio is.

Tijdens de eeuwwisseling is de fontein bij een mislukte diefstal zwaar beschadigd.

Pius IX Fontein – Lungotevere Testaccio, Rome

Acqua Vergine Fontein Rome (Via Flaminia)

De Acqua Vergine Fontein staat tegen het Palazzina van Pius IV aan de Via Flaminia in Rome. De fontein is halverwege de 16e eeuw gebouwd en maakte toen nog deel uit van de Villa Giulia.

Acqua Vergine Fontein Rome

Geschiedenis en beschrijving

De Acqua Vergine Fontein is in opdracht van paus Julius III opgetrokken. De bouw duurde van 1552 tot 1553. Het monument staat tegen de buitenmuur van een annex van de door de paus buiten de stadsmuren gebouwde Villa Giulia. De leidingen van dit aquaduct liepen door de pauselijke villa zelf.

De architecten van dit gebouw zowel als van de fontein waren Ammanati en Vignola. Voor het ontwerp ontleenden ze hun inspiratie aan de oude Romeinse pronkfonteinen.

Na de dood van de paus confisqueerde zijn opvolger Pius IV diens bezittingen. Hij gaf dat deel van de Villa Giulia dat tegen de Via Flaminia aanlag vervolgens aan zijn neven Federico en Carlo Borromeo. De tweede zou later overigens zalig verklaard worden.

Pius liet het gebouw door de uit Napels afkomstige architect Pirro Ligorio uitbreiden. De fontein bleef waar hij was, maar de gevel waartegen hij gebouwd was werd flink verhoogd. Het is waarschijnlijk dat de standbeelden toen op het dak geplaatst werden.

Het wapenschild van de paus werd boven de fontein op het bovenste deel van de gevel geplaatst, samen met de inscriptie “Carlo Borromeo”.

In 1566 liet Filippo Colonna de oorspronkelijke inscriptie die naar Julius III verwees door een epigraaf met zijn eigen naam vervangen. Het hoofd van Apollo dat de fontein sierde moest eveneens plaats maken voor het masker, het wapenschild en de twee fonteinen die er nu te zien zijn.

Het wapenschild in het centrum van de timpaan is dat van Benedictus XIV en is in 1750 toegevoegd.

Acqua Vergine Fontein – Via Flaminia, Rome

Palazzina van Pius IV Rome

Het Palazzina van Pius IV staat op de hoek van de Via Flaminia en de Via di Villa Giulia in Rome. Tegenwoordig is het de zetel van de Italiaanse Ambassade bij het Vaticaan. De fontein die tegen het paleis staat is ouder dan het gebouw zelf.

Palazzina van Pius IV Rome

Geschiedenis en beschrijving

Wat nu bekend staat als het Palazzina di Pius IV was oorspronkelijk een bijgebouw van de Villa Giulia. Paus Paulus IV had dit gebouw van de familie van zijn voorganger Julius geconfisqueerd om het aan zijn neef Carlo Borromeo te geven. In 1929 verkocht de familie Borromeo het aan de Italiaanse staat, die het ombouwde tot zetel van haar ambassade tot het Vaticaan.

Een van de eerste ambassadeurs die er zetelden was graaf Galeazzo Ciano, die met Mussolini’s dochter Edda getrouwd was. Omdat hij tegen de alleantie met Hitler’s Duitsland was was Ciano, voorheen minister van buitenlandse zaken, tot anbassadeur teruggezet. Hij speelde een belangrijke rol bij de val van Mussolini, die hem echter in opdracht van Hitler liet executeren nadat deze erin geslaagd was de dictator terug aan de macht te krijgen.

Het onderste deel van het gebouw is door Vignola en Ammanati, de architecten van de Villa Giulia, opgetrokken. De Acqua Vergine Fontein die tegen de façade staat is eveneens van hun hand. Toen Paulus IV het gebouw confisqueerde liet hij het ook meteen uitbreiden. Deze uitbreiding, inclusief de opvallende loggia, werd door de Napolitaanse architect Pirro Ligorio uitgevoerd.

Palazzina van Pius IV – Via Flaminia, Rome

Heerwegen Rome

Met de heerwegen (of heirwegen) worden de oude Romeinse wegen bedoeld, die vanuit Rome naar alle hoeken van het rijk voerden. In het Italiaans heten deze straten strade consolari. De beroemdste van deze wegen is de Via Appia Antica, die helemaal van Rome naar Brindisi liep. Andere belangrijke straten waren de Via Salaria, de Via Aurelia, de Via Cassia en de Via Flaminia.

Heerwegen Rome

Weetjes

Heerwegen Rome - Via Appia Antica
Via Appia Antica

Het woord heerweg is afgeleid van heir, dat “leger” betekent. De heerwegen werden oorspronkelijk aangelegd om legers snel van de ene naar de andere plek te krijgen. Om de taak van koeriers te vergemakkelijken werden er langs de wegen wisselstations gebouwd. Later gebruikte men de wegen natuurlijk ook voor de handel en voor toerisme. Dit leidde tot de bouw van taverna’s en het plaatsen van mijlpalen die de afstand tot de volgende nederzetting aangaven.

De herenwegen hadden een breedte van ongeveer vijf meter. Op deze manier konden drie soldaten naast elkaar lopen. De grotere stenen werden op een laag keizelstenen en grind gelegd. Langs de straat was een greppel, zodat het regenwater weg kon lopen en de weg niet verzakte.

De oudste heerweg is de in 312 voor Christus aangelegde Via Appia Antica.

Heerwegen vanuit Rome

Via Appia Antica

De beroemdste van de heerwegen is de Via Appia Antica. Deze begint dichtbij de Terme di Caracalla. Vooral de eerste kilometers langs deze weg staan vol met bezienswaardigheden. De bekendste hiervan zijn de verschillende Catacomben, die net buiten de oude stadsmuren aangelegd zijn. De bijnaam van de Via Appia Antica was “Koningin der Straten”.

Via Flaminia

De Via Flaminia is een oude heerweg, die Rome in noordelijke richting verlaat en helemaal doorloopt tot Rimini. Het was de eerste straat die de stad verbond met noord-Italië. Ze kwam bij de Porta del Popolo, die toen nog Porta Flaminia heette, de stad binnen. Het grootste deel van de Via Flaminia is de huidige SS3, tussen Rome en de kustplaats Fano.

Via Tiburtina

De Via Tiburtina begint bij de Porta San Lorenzo en is genoemd naar de stad Tivoli (Tibur, in het Latijns), die vooral beroemd is vanwege de tuinen Villa D’Este en Villa Adriana. De straat, die langs de universiteitswijk loopt, heeft het Verano Kerkhof en de schitterende San Lorenzo Fuori le Mura Basiliek als grootste trekpleisters binnen de stad.

Etruskisch Museum Rome

Het Nationale Etruskische Museum van Rome staat aan de noordelijke rand van het Villa Borghese Park. Het is gehuisvestigd in een schitterend pauselijk palazzo uit de 16e eeuw. Deze Villa Giulia herbergt een waardevolle verzameling kunst en andere door de mysterieuze Etrusken vervaardigde objecten. Hoogtepunten zijn de Sarcofaag van de Leeuwen en de Apollo van Veio.

Etruskisch Museum Rome

Openingstijden, entréeprijs en adres

Het adres van het Museo Nazionale Etrusco di Via Giulia is Piazzale di Villa Giulia, 9 en het telefoonnummer is: (+39) 06 3201951 of 06 3226571 of 06 3201706. Tram: 19; Bus: C3, 982, N10, N25. Het is geopend van dinsdag tot zondag van 08.30 tot 19.30 uur. Maandag (behalve wanneer dit ook een feestdag is), 1 Januari, 25 December gesloten. De entréeprijs is 10 Euro. Jongeren uit een EC land betalen 5 Euro. 65+’ers met een EC paspoort en jongeren dan 18 mogen gratis naar binnen. De RomaPass is geldig. Het Etruskisch Museum is de 1e zondag van elke maand gratis toegankelijk.

Geschiedenis en hoogtepunten Etruskisch Museum in de Villa Giulia

Villa Giulia

De Villa Giulia zelf is een historisch gebouw uit het midden van de 17e eeuw. Het is door Paus Julius III, naar wie het ook genoemd is, voor zijn familie gebouwd. De bouw is het resultaat van een samenwerking tussen drie beroemde architecten. Jacopo Vignola was verantwoordelijk voor het algemene ontwerp en de façade, terwijl Bartolomeo Ammannati en Giorgio Vasari voor het interieur zorg droegen. De oorspronkelijk bij de villa horende tuin bestaat niet meer.

De kassa en de bibliotheek van het museum zijn beide versierd met fresco’s. Vooral de schilderingen door Federico Zuccari in de bibliotheek zijn de moeite waard.

De portico rond de schitterende binnenplaats wordt opgeluisterd door schilderingen van de hand van Pietro Mongardini, bijgenaamd Venale. De plafonds zijn versierd met plantenmotieven, terwijl de muren van groteske schilderingen voorzien zijn. Deze laatste zijn geinspireerd op de grotesken in de Domus Aurea.

Etruskisch Museum

De loggia aan het einde van de binnenplaats is het werk van Ammanati, zoals aangegeven op de laatste halfzuil aan de rechterzijde. Het nymphaeum is door Vasari en Ammanati samen ontworpen.

De Etrusken, die voor de Romeinse tijd hun hoogtijdagen kenden, staan bekend om de schitterende kunstwerken die ze vervaardigden en dan vooral de sarcofagen, bronzen sculpturen, terracotta vazen en sieraden.

In zaal 7 staat de Apollo di Veio uit de 6e eeuw v.Chr. en andere bekende werken zijn Dea con Bambino en een nogal toegetakelde Hercules met een hert.

Etruskisch Museum Rome - Leeuwensarcofaag
Sarcofaag van de leeuwen

In kamer 8 bevindt zich de leeuwensarcofaag, eveneens uit de 6e eeuw v. Chr., die in Cerveteri, ten noorden van Rome opgegraven is, terwijl in zaal 9 een doodskist staat van een bruid en bruidegom uit dezelfde periode en eveneens afkomstig van opgravingen in Cerveteri.

Zaal 33 bevat de Cista Ficoroni, een bronzen urn met voeten in de vorm van poten, door drie figuren bestegen. Deze stamt uit de 4e eeuw voor Chr.

Villa Poniatowski

Sinds een aantal jaren maakt het naast de Villa Giulia gelegen gebouw, de Villa Poniatowski, ook deel uit van het Etruskische Museum. Op het moment is dit deel van het museum wegens een verbouwing gesloten.

Museo Etrusco – Piazzale di Villa Giulia 9, Rome

Ostia Antica Rome

De ruïnes van de voormalige havenstad Ostia Antica bevinden zich op ongeveer 25 kilometer buiten Rome zelf. Een groot deel van de opgegraven stad, waaronder het beroemde amfitheater, is zeer goed bewaard gebleven. In de zomer is het goed te combineren met een strandbezoek.

Ostia Antica Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via dei Romagnoli, 717 – Rome. Telefoon: +39 06 56350215. Openingstijden: Van 25 oktober t/m 29 februari van 09.30 tot 15.30 uur; van 1 t/m 31 maart van 09.30 tot 16.15 uur; van 1 april t/m 30 september van 09.30 tot 18.00 uur en van 1 t/m 24 oktober van 09.30 tot 17.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 januari en 25 december. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Toegangsprijs: 12 Euro (EU-inwoners tussen 18 en 25 jaar 2 Euro). De Roma Pass is geldig.

Ostia Anrica Rome (Porta Marina)
De Porta Marina

Geschiedenis

Stichting

Volgens de Romeinse geschiedschrijver Livius zou Ostia door de vierde koning van Rome, Ancus Marcius, gesticht zijn. Deze regeerde echter in de 7e eeuw voor Christus en de opgegraven ruïnes stammen uit de 4e eeuw voor Christus. Men neemt aan dat Livius het over een militaire kazerne (castrum) had.

De eerste kolonie bestond uit ongeveer 300 leden van de tribù der Voturia. De huidige vertaling van het woord tribù is stam, maar in die tijd was het nog een bevolkingsgroep die in een bepaalde streek leefde. De kern bestond uit een rechthoekig tufstenen militair fort. Delen van deze muur zijn nog rond het latere Forum te zien.

Tijdens de regering van Sulla (tussen de 2e en 1e eeuw voro Christus) werd een bredere muur opgetrokken.

De grote bloeiperiode begon onder Augustus. Het theater en het Piazzale delle Corporazioni stammen uit deze tijd.

Tiberius of Caligula liet later een aquaduct en een aantal publieke baden bouwen.

Onder keizer Claudius volgde tegen het midden van de 1e eeuw de aanleg van eeh have ten noorden van Ostia. Vanaf hier werden goederen uit de hele wereld over de Tiber naar Rome gebracht.

Bloeiperiode

In de 2e eeuw liet Trajanus de haven vergroten, wat tot grote welstand en de daarmee samenhangende bouwwoede leidde. Onder andere het Forum, de Curia en de Basiliek stammen uit deze periode. Ook werden grote winkels en huizen voor de middenklasse gebouwd.

Adrianus liet het Forum herstructureren en het Capitolium bouwen. Onder zijn bewind volgden een winkeldistrict bij de Tiber, een brandweerkazerne, de Baden van Nepunus en een aantal flatgebouwen.

Zoals alle havensteden had ook Ostia een grote uitheemse bevolking. Dit leidde tot de bouw van een groot aantal mithraeums onder Antoninus Pius.

Verval

Rond de 3e eeuw begon een periode van verval en kwamen verschillende zowel publieke las privé-gebouwen leeg te staan. Na een korte opleving tegen het einde van de 4e eeuw zakte de stad verder weg.

De invasie door de Vandalen in 455 betekende het begin van het einde. Ondanks onder andere een restauratie van de Terme di Porta Marina onder Theodoricus raakte Ostia gelijdelijk steeds verder in verval. Het definitieve einde van de havenstad vond in de 9e eeuw plaats.

Ostia Antica – Via dei Romagnoli 717, Rome

Hoe Ostia Antica bereiken

Vanaf Roma Termini neemt U metro lijn B naar de halte Piramide. Hier stapt U over op een treintje naar Ostia Lido. U hoeft geen nieuw kaartje te kopen. U stapt uit bij de halte Ostia Antica. Vanaf hier is het een korte wandeling. Steek de brug over de snelweg over en volg de aanwijzingen.

Wijk Nomentano Rome

De wijk Nomentano ligt ten noordoosten van het centrum van Rome. Het is het 5e quartiere (Q.V) van de stad en ligt zo’n beetje tussen de Via Nomentana en de Via Tiburtina. Het grootste deel van de La Sapienza Universiteit bevindt zich binnen de wijk. De grootste attractie is de Villa Torlonia, een park met een aantal klein museumpjes.

Wijk Nomentano Rome (Q.V)

Geschiedenis en beschrijving

Vooral in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog was Nomentano een zeer belangrijke wijk. Mussolini liet zelfs een bunker voor zichzelf bouwen in de Villa Torlonia. Gelukkig overleefde het grootste deel van de buurt de zware geallieerde bombardementen tijdens de oorlog.

De architectuur van Nomentano is gevarieerd. sommige plekken worden gedomineerd door elegante 19e eeuwse gebouwen, terwijl andere delen worden gekenmerkt door gezellige burgerwoningen. (De lokale bevolking noemt het laatste gedeelte Quartiere di Sant’Ippolito.) Het gebied rond de Policlinico (een ziekenhuis, waar men overigens gratis eerste hulp krijgt) wordt gekenmerkt door grote gebouwen, terwijl er rond het Piazza Bologna voornamelijk flatgebouwen uit de jaren 1930 staan.

Bezienswaardigheden Wijk Nomentano

Villa Torlonia

De Villa Torlonia is een groot park met een aantal kleine museumpjes. Dit zijn het Casino Nobile, het Casino dei Principi en het Casina delle Civette, dat in een sprookjesachtig gebouw zetelt. Andere attracties zijn de al genoemde bunker van Mussolini en twee obelisken. Voor kleinere kinderen is er een (slecht onderhouden) speeltuin, oudere kinderen kunnen naar Technotown.

Villino Ximenes

De Villino Ximenes was de Romeinse residentie van de oorspronkelijk uit Palermo afkomstige beeldhouwer Ettore Ximenes. Het is gebouwd in een art-nouveaustijl en is tegenwoordig de zetel van een universiteitsherberg. Ximese zelf was verantwoordelijk voor de versieringen van het interieur.

Meer attracties

Andere bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn, zijn de Catacomben van San Nicomede en het Palazzo delle Poste Italiane op de Piazza Bologna.

Wijk Nomentano Rome (Q.V)


Visualizza mappa ingrandita

Villino Ximenes Rome

De Villino Ximenes in Rome was de Romeinse residentie van de oorspronkelijk uit Palermo afkomstige beeldhouwer Ettore Ximenes. Tegenwoordig is het gebouw de zetel van een universiteitshostel.

Villino Ximenes Rome

Nuttige informatie

Adres: Via Bartolomeo Eustachio, 2 – Rome. Telefoon: +39 06 4402645. Het kan op verzoek worden bezocht door contact op te nemen met het hostel.

Geschiedenis en beschrijving

De Villino Ximenes is gebouwd in een art-nouveaustijl. Het gebouw is in 1902 opgetrokken door de architect Baldizzi samen met Ernesto Basile. Ter inspiratie gebruikten de architecten de Normandische paleizen zoals die in Palermo te zien zijn.

De interieurdecoratie, waaronder met fresco’s en stucwerk versierde eetzaal, is het werk van Ximenes zelf. In de verschillende kamers staan nog de originele art nouveau-meubelen.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de Villino Ximenes verkochten de erfgenamen van de kunstenaar de villa.

Tegenwoordig is de Villa Ximenes de zetel van een universiteitsherberg. 

Villino Ximenes – Via Bartolomeo Eustachio 2, Rome

Piazza Pasquino Rome

De bekendste bezienswaardigheid op het Piazza Pasquino in Rome is het eerste zogenoemde “sprekende standbeeld” van de stad. Het is dit beeld dat het plein haar naam gegeven heeft.

Piazza Pasquino Rome

Geschiedenis

Voordat het Piazza di Pasquino de huidige naam kreeg, heette het Piazza di Parione. Aangezien het een populaire ontmoetingsplaats voor schrijvers en boekverkopers was, stond het in de volksmond ook bekend als Piazza dei Librai.

Bezienswaardigheden

Pasquino, sprekend standbeeld

Piazza Pasquino RomeNadat Kardinaal Oliviero Carafa tegen het einde van de 15e eeuw het gebouw gekocht had waar nu het Palazzo Braschi staat, liet hij ook meteen het plein plaveien. Bij de werkzaamheden werd een standbeeld gevonden, dat tegen het paleis geplaatst werd. Het kreeg de naam Pasquino en werd het eerste sprekende standbeeld van Rome.

Natività di Gesù Kerk

Natività di Gesù Kerk RomeDe Natività di Gesù Kerk staat recht tegenover het sprekende standbeeld. De orde die de kerk beheerde gaf geestelijke bijstand aan terdoodveroordeelden. Tegenwoordig is deze in de 17e eeuw gebouwde kerk de nationale kerk van de Congolese gemeenschap in Rome.

Gedenkplaten

De gebouwen op zowel huisnummer 69 als 71 zijn van gedenkplaten voorzien. Het gebouw op nummer 71 was in 1540 door een brand verwoest. De steenrijke eigenaar, Antonio Alessandri, liet het precies zoals het was opnieuw opbouwen. Wat natuurlijk ook op de voorgevel vermeld moest worden. De belendende, nogal smalle, woning ernaast heeft als geruststellende inscriptie “Breed genoeg om vertrouwen in te boezemen”.

Piazza Pasquino, Rome