Teatro dell’Opera Rome

Het Teatro dell’Opera van Rome is de belangrijkste en beroemdste opera- en balletlocatie van de stad. Het gebouw staat ook bekend onder de naam Teatro Costanzi en heeft plaats voor 1.600 toeschouwers.

Lees “Teatro dell’Opera Rome” verder

Galleria Nazionale d’Arte Moderna Rome

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea is een museum net ten noorden van de Villa Borghese in Rome. Vooral de collectie van vertegenwoordigers van moderne Italiaanse kunststromingen als het Futurisme is omvangrijk. De 75 zalen van het museum tonen zowel een permanente verzameling als steeds wisselende tentoonstellingen.

Galleria Nazionale d’Arte Moderna Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Openingstijden: Permanente tentoonstelling: 8.30 – 19.30 uur; tijdelijke tentoonstellingen: 10.30 – 19.30 uur. Gesloten: Maandag, 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 10 Euro; Korting: 2 Euro (jongeren tussen de 18 en 25 jaar oud en leraren op staatsscholen, mits afkomstig uit de Europese Gemeenschap); Het museum is gratis voor mensen ouder dan 65 of jonger dan 18. Dezen betalen wel 5 Euro voor de tijdelijke tentoonstellingen. De Roma Pass is geldig. Van oktober t/m maart is de Galleria op de eerste zondag van de maand gratis. Telefoon: +39 0632298221 (voor informatie en reserveringen). Adres: Viale delle Belle Arti, 131 – 00196 Rome (Distrikt: Pinciano). Er is een speciale ingang voor gehandicapten op de Via Gramsci, 71. Openbaar vervoer: Tram: 3, 19; Bus: 88, 95, 490, 495.

Geschiedenis GNAM

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna bestaat al sinds 1883, hoewel ze toen nog gehuisvestigd was in het Palazzo delle Esposizioni in de Via Nazionale.

De afmetingen van dit gebouw maakten het echter noodzakelijk voor iedere tijdelijke tentoonstelling de vaste expositie te ontruimen, en dus – ook omdat de Esposizione Internazionale di Roma in 1911 plaats zou vinden – werd het huidige Palazzo delle Belle Arti gebouwd.

In 1933 kwam men weer met hetzelfde probleem te zitten en werd er een vleugel aan het museum toegevoegd, die de expositieruimte in één keer verdubbelde.

Oorspronkelijk werden de nieuwe zalen overigens gebruikt voor de propaganda-tentoonstelling Mostra della Rivoluzione Fascista (Expositie van de Fascistische Revolutie).

In 1973 vond een laatste uitbreiding van de Galleria plaats, terwijl tussen 1995 en 1999 het gebouw geheel gerestaureerd werd en de collectie opnieuw ingedeeld.

De architect van zowel het oorspronkelijke gebouw als van de meer dan 20 jaar later gebouwde uitbreiding was Cesare Bazzani. De uitbreiding in 1973 stond onder leiding van Luigi Cosenza.

In de loop der jaren werd de kunstverzameling, vaak door donaties, steeds groter. Het was hierdoor soms noodzakelijk elders in de stad een soort van satellietmuseumpjes te openen. Onder andere het Museo Mario Praz (Via Zanardelli) en het Museo Boncompagni Ludovisi (Via Boncompagni) zijn hier het resultaat van.

Hoogtepunten Galleria Nazionale d’Arte Moderna

Ercole e Lica - Galleria Nazionale d'Arte Moderna Rome
Ercole e Lica

De eerste zaal wordt gedomineerd door Antonio Canova‘s beroemde meesterwerk Ercole e Lica.

In de Sala del Giardiniere zijn o.a. twee werken van Vincent van Gogh te zien.

Zaal 9 is geheel gewijd aan avant-garde kunst. Stromingen als het Kubisme, het Expressionisme en het Italiaanse Furturisme zijn hier vertegenwoordigd. De Nederlandse inbreng is van Kees van Dongen en Mondriaan.

De zalen 10 en 11 worden in beslag genomen door de collectie Schwarz, in 1997 aan het museum geschonken, met Marcel Duchamps en het Dadaïsme als thema.

De Pittura Metafisica is een vroeg 20ste eeuwse Italiaanse stroming, met als belangrijkste exponent Giorgio De Chirico (zaal 14).

In het tweede gedeelte van de Galleria, die gewijd is aan na-oorlogse kunst, is vooral de Sala Fontana interessant, met werken van de futurist Lucio Fontana.

GNAM – Viale delle Belle Arti 131, Rome

Villa Borghese Park Rome

Het bekendste park van Rome is de Villa Borghese, wat vooral komt door de ligging en doordat enige van de bekendere musea van de Eeuwige Stad, te weten het Etruskisch Museum, de Galleria Nazionale d’Arte Moderna en vooral de Galleria Borghese er gevestigd zijn. De Villa Borghese heeft een omtrek van ongeveer 6 kilometer.

Lees “Villa Borghese Park Rome” verder

Parken en Tuinen Rome

Hoewel Rome over meer dan 85 duizend hectare aan parken en tuinen beschikt is het enige park dat enige beroemdheid geniet het Villa Borghese Park. Dit komt natuurlijk ook doordat het nog net in redelijk centrale positie op de meeste stadsplattegronden te zien is. Wie tijd en zin heeft een beetje buiten het gebaande pad te gaan stad heeft echter aan mogelijkheden geen gebrek. Er zijn verschillende schitterende parken en tuinen, waarvan er een aantal redelijk makkelijk met bus (Villa Ada, Villa Pamphilj), metro (Parco Appia Antica) of zelfs te voet (Villa Celimontana, de Rozentuin en de Sinaasappeltuin) te bereiken zijn.

Lees “Parken en Tuinen Rome” verder

Top 10 Bezienswaardigheden Rome

Rome kent duizenden kerken en basilieken, honderden pleinen en fonteinen, tientallen musea en monumenten en daarbij ook nog een Vaticaan. Het is dus voor een toerist in Rome moeilijk te kiezen welke attracties essentieel zijn bij een bezoek aan de Eeuwige stad. Hier volgt een lijst met de top 10 bezienswaardigheden van Rome in redelijk willekeurige volgorde, waarbij ik ervan uitgegaan ben dat U drie dagen in Rome doorbrengt. Laat U niet afschrikken door het grote aantal, aangezien alles over het algemeen heel erg makkelijk te belopen is.

Lees “Top 10 Bezienswaardigheden Rome” verder

Damien Hirst tentoonstelling Rome 2021

“Archaeology Now” is de titel van een tentoonstelling van Damien Hurst die op dinsdag 8 juni 2021 is geopend in de Galleria Borghese in Rome. De tentoonstelling omvat meer dan 80 sculpturen van de kunstenaar en zal tot 7 november duren.

Damien Hirst tentoonstelling Rome (Galleria Borghese, 2021)

Nuttige informatie

Damien Hirst Galleria Borghese Rome

Openingsdatum: 8 juni 2021. Sluitingsdatum: 7 november 2021. Adres: Galleria Borghese, Piazzale del Museo Borghese, 5 – Rome. Telefoon: Tel. (+39) 06 8413979 voor het museum zelf, of (+39) 06 32810 voor reserveringen. Openingstijden: 09.00 tot 19.00 uur. Gesloten: Maandag. Er mogen maar 100 personen tegelijk naar binnen, in blokken van twee uur. U moet Uw kaartjes 30 minuten van tevoren ophalen. De Roma Pass is geldig. Prijs: 13 euro (EU-burgers tussen 18 en 25 jaar oud: 2 euro; iedereen jonger dan 18: gratis). Reserveren is voor iedereen verplicht en kost 2 euro per persoon. Openbaar vervoer: Bus: 910 vanaf Termini.

“Archaeology Now”

Uitgangspunt was een eerdere tentoonstelling in het Palazzo Grassi en de Punta della Dogana in Venetië in 2017. Deze tentoonstelling heette “Treasures from the Wreck of the Unbelievable” en werd gepresenteerd als een recuperatie van artefacten uit een schip dat in de vroege eeuwen na Christus schipbreuk leed in de Indische Oceaan, voor de kust van Afrika. Hier werden met koraal bedekte, door ouderdom en water aangetaste beeldhouwwerken geflankeerd door hedendaagse reproducties van dezelfde voorwerpen, maar ook door moderne iconen als Mickey Mouse en Donald Duck.

In de Galleria Borghese staan deze sculpturen van Hirst tussen de kunstwerken die de permanente tentoonstelling van het museum vormen. Naast de oudere beeldhouwwerken zijn er ook een aantal recente schilderijen van de kunstenaar te zien. Deze schilderijen, verzameld onder de titel “Colour Space”, zijn een voortzetting van zijn cyclus “Spot Paintings”. Waar de laatste echter perfect geschilderd en gerangschikt waren, zijn de nieuwe versies voorzien van fouten en onregelmatigheden.

“Economy Mince”

Een van de tentoongestelde werken is “Five Grecian Nudes”, geplaatst naast Antonio Canova’s beroemde marmeren beeld “Paulina Bonaparte”. “De Duiker’ en ‘Grecian Nude’ zijn bedekt met algen, schelpen en ander afval.

Het enorme beeld “Hydra en Kalis” is te zien in de Geheime Tuin van de Uccelleria.

Damien Hirst is in 1965 in Bristol (Verenigd Koninkrijk) geboren. In 1995 ontving hij de prestigieuze Turner Prize.

Obelisco Lateranense Fontein Rome

De Obelisco Lateranense Fontein staat op het plein achter de Basiliek van Sint Jan van Lateranen in Rome. De zogeheten Lateraanse Obelisk op de fontein is de oudste en hoogste van de stad. Hij is gewijd aan Johannes de Doper.

Lees “Obelisco Lateranense Fontein Rome” verder