Bezienswaardigheden Rione Ripa Rome

De wijk Ripa is niet erg dichtbevolkt, maar staat wel boordevol bezienswaardigheden, zowel met monumenten uit de tijd van het antieke Rome als met middeleeuwse kerken.

Top 10 bezienswaardigheden Wijk Ripa

01. Circus Maximus

Circus Maximus - bezienswaardigheden wijk Ripa Roma

Van het Circus Maximus is niet veel meer over dan een heel erg groot en kaal veld met een ophoging in het midden. Het is hier dat de beroemde wagenrennen gehouden werden die geportretteerd zijn in de Hollywood-film Ben Hur. Eens in de zoveel jaar wordt erover gepraat hier meer opgravingen te doen, maar vlotten doet het niet echt.

02. Santa Maria in Cosmedin Kerk en de Mond der Waarheid

Mond der Waarheid Rome

Ook de Mond der Waarheid (Bocca della Verità) is beroemd vanwege de cinema. In de film Roman Holiday dagen Audrey Hepburn en Gregory Peck elkaar uit een hand in de mond van het grote masker te steken. Lange rijen mensen staan hier meestal te wachten om hetzelfde te doen. Vergeet vooral niet de Santa Maria in Cosmedin Basiliek zelf ook te bezoeken, want deze is zeker de moeite waard.

03. Rozentuin

Roseto Comunale Rome (bezienswaaridgheden wijk Ripa)

De Rozentuin (Roseto Comunale) kan het best in het voorjaar bezocht worden, wanneer het allemaal in bloem staat. Het hoogtepunt is in de maand Mei wanneer de prestigieuze competitie gehouden wordt. Het toetje wordt gevormd door de blik over het Circus Maximus, met het Palatijn op de achtergrond.

04. Santa Sabina all’Aventino Kerk

De Santa Sabina all’Aventino is een schitterende kerk op de heuvel Aventino. Je moet er wel voor klimmen, maar daar wordt je dan ook rijkelijk voor beloond. Alleen de prachtige ramen van de kerk zijn al de moeite waard.

05. Isola Tiberina

Het Isola Tiberina, het kleine eilandje in de Tiber, is eveneens bij de rione Ripa ingedeeld. Er staan drie kerken op het eiland, dat qua vorm een beetje aan een boot doet denken. De twee voetgangersbruggen naar het eiland horen tot de oudste van Rome.

06. San Giorgio a Velabro Kerk

Arco degli Argentari Rome

Het San Giorgio a Velabro Kerkje wordt vanwege de schilderachtigheid vaak voor bruiloften gebruikt. Links van de kerk staat de Arco degli Argentari, die in de 3e eeuw door de gildes der geldwisselaars (argentari) en veehandelaars gebouwd is, ter ere van Keizer Septimius Severus.

07. Piazza della Bocca della Verità

Herculus Invictus Tempel Rome

Het Piazza della Bocca della Verità is een plein tussen de Ponte Palatino en de Santa Maria in Cosmedin Kerk. Op het schilderachtige plein staan twee antieke tempels (de Tempel van Portunus en de Tempel van Hercules Invictus) en de Fontein van de Tritons uit de 18e eeuw.

08. Boog van Janus

Boog van Janus Rome

De Boog van Janus is een vierkant monument dat eigenlijk uit vier bogen bestaat en op het kruispunt van twee wegen stond. Onder het monument handelde men over de prijs van het vee dat naar het Forum Boarium gebracht werd.

09. Santi Bonifacio en Alessio Kerk

Santi Bonifacio en Alessio Kerk Rome

De Santi Bonifacio en Alessio Kerk staat vrijwel naast de Santa Sabina all’Aventino Kerk. Ze is in de 3e eeuw gebouwd en heeft een mooie klokkentoren en een door granieten zuilen omringde kloosterhof. Ze is niet altijd geopend.

10. Giardino degli Aranci

De Giardino degli Aranci (“Sinaasappeltuin”) heet eigenlijk het Parco Savelli. De tuin bevindt zich op de top van de Aventino heuvel en vanaf de rand heeft men een magnifiek uitzicht over Rome. Bij de ingang staat een mooie fontein.

Meer Bezienswaardigheden Rione Ripa

Het San Michele a Ripa complex is een enorm gebouw, met een 334 meter lange façade, dat zowel als jeugd- als vrouwengevangenis dienst heeft gedaan, maar tegenwoordige voor tentoonstellingen en conferenties gebruikt wordt.

De San Giovanni Battista Decollato Kerk kan enkel op 24 Juni bezocht worden, terwijl de San Vincenzo de’ Paola Kerk helemaal voor het publiek gesloten is.

De Torre della Moletta is een middeleeuwse toren aan de zuidkant van wat er nog over is van het Circus Maximus. De toren maakte deel uit van de bezittingen van de familie Frangipane. Franciscus van Assisi zou er ooit gelogeerd hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.