Bezienswaardigheden Vicovaro

Behalve het natuurschoon heeft Vicovaro ook een aantal door mensen gemaakte bezienswaardigheden te bieden. De oudste hiervan worden gevormd door de antieke Cyclopische muren, maar er zijn ook een antal mooie middeleeuwse en Renaissance kerken te zien.

Bezienswaardigheden Vicovaro

01. Romeinse Cyclopische Muren

De zogeheten Cyclopische muren bestaan uit grote blokken steen, die zonder gebruik van cement op elkaar gestapeld zijn. Ze werden zo genoemd omdat de blokken zo groot waren dat men dacht dat ze door de mythologische Cyclopen op elkaar gestapeld waren. De muren in Vicovaro bestaan uit twee delen die door de Romeinse straatweg Via Valeria van elkaar gescheiden zijn.

02. Tempietto di San Giacomo

San Giacomo Maggiore Tempel - Bezienswaardigheden Vicovaro

Het achthoekige Tempeltje van San Giacomo is in de 15e eeuw in opdracht van aartsbisschop Giovanni Antonio Orsini gebouwd. De door Domenico da Capodistris ontworpen façade wordt gekenmerkt door een portaal waaromheen zich 24 fraai versierde nissen bevinden. Het bovenste deel is ontworpen door Giovanni da Traù. Na de dood van de aartsbisschop werd de tempel niet meer afgemaakt en dus konden de Orsini er ook niet begraven worden. Het doek “Madonna di Vicovaro” is in 1738 door Giacomo Triga geschilderd.

03. San Pietro Kerk

De San Pietro Kerk staat tegenover het tempeltje en is in de 18e eeuw gebouwd. De ontwerper was Girolamo Theodoli. Behalve door Salvatore Monosilio vervaardigde schilderijen binnen de kerk zijn er ook twee muurschilderingen op de façade te zien.

04. Palazzo Cenci-Bolognetti

Het Palazzo Cenci-Bolognetti is in de 18e eeuw in opdracht van de familie met dezelfde naam gebouwd paleis. Het incorporeert het voormalige Palazzo Orsini, waarvan nog een bolwerk en enkele torens te zien zijn. De toegangspoort is in Gothische stijl gemaakt. De Fontein van de Obelisk die tegenover het paleis staat stamt uit 1903.

05. Grotten van San Benedetto

De stichter van de Benedictijner kloosterorde bracht een drietal jaren door in één van deze grotten op korte afstand van het historische centrum van Vicovaro. Een aantal van de Grotten van San Benedetto is in de 17e eeuw met muurschilderingen versierd.

06. San Cosimato Klooster

Ook het San Cosimato Klooster en de bijbehorende kerk bevinden zich op zo’n twee kilometer buiten het centrum van de stad. Het werd in de 6e eeuw door de Saracenen verwoest en later weer opgebouwd en omgevormd tot abdij.

07. Sant’Antonio Abate Kerk

De Sant’Antonio Abate Kerk bevindt zich eveneens buiten het centrum en is tussen de 15e en 16e eeuw gebouwd. De façade wordt gekenmerkt door een portiek met antieke Romeinse zuilen, terwijl er binnen een terracotta standbeeldje van de heilige zelf te zien is. Bij het hoofdaltaar is een 16e eeuw kruisbeeld.

08. San Sabino Kerk

De San Sabino Kerk zoals ze nu te zien is is in de 17e eeuw gebouwd. Waarschijnlijk bestond de kerk echter al eerder, aangezien er op verschillende punten materialen te zien zijn die veel ouder zijn. In slechte staat verkerend, wordt het gebouw niet meer als kerk gebruikt.

09. San Salvatore Kerk

De San Salvatore Kerk is gebouwd op ruïnes van antieke Romeinse gebouwen. De klokgevel geeft aan dat de kerk in de middeleeuwen opgetrokken is.

10. Grafmonument van Caio Menio Basso

Op km. 42,300 langs de Via Tiburtina bevindt zich het grafmonument van Caio Meni Basso, dat toevallig bij werkzaamheden aan een spoorlijn ontdekt is. Het monument stamt uit de 1e eeuw.

Meer bezienswaardigheden Vicovaro

De Madonna del Sepolcro Kerk is een plattelandskerk en is genoemd naar een oud sepulcrum dat zich in de buurt bevindt. Zowel de kerk als het klooster dat erbij hoort zijn slecht onderhouden.

De Santa Maria delle Grazie Kerk stamt uit de Renaissance periode. Het bijbehorende klooster is nu privé-bezit.

De San Rocco Kerk is sinds de 16e eeuw ettelijke keren gerestaureerd, maar bestond waarschijnlijk al eerder.

Van het Saccomuro Kasteel, halverwege Tivoli en Vicovaro, is niet veel meer overgebleven dan de ruïnes van een hoge toren uit de 8e eeuw, met een muur eromheen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.