Bezienswaardigheden Rione Castro Pretorio Rome

De wijk Castro Pretorio is de 18e rione van Rome. Vergeleken met de meeste wijken zijn er niet zoveel bezienswaardigheden. Degene die er zijn bevinden zich vooral in de buurt van het Piazza della Repubblica.

Bezienswaardigheden Rione Castro Pretorio Rome

01. Piazza della Repubblica

Fontana delle Naiadi - Bezienswaardigheden rione Castro PretorioHet Piazza della Repubblica is het centrale plein van de wijk Castro Pretorio. Het neemt een stuk grond in beslag dat ooit bij de Thermen van Diocletianus hoorde. Het is eigenlijk meer een rotonde dan een plein, met in het midden de Fontein van de Naiaden.

02. Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Basiliek

Deze mooie en erg grote basiliek is één van de kerken die een rol speelt in het onzinnige Angels en Demons van Dan Brown. Bij de bouw van de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri Kerk heeft Michelangelo gebruikt gemaakt van het frigidarium van de Terme di Diocleziane om de grote aula te creëren.

03. Thermen van Diocletianus

Toen de Thermen van Diocletianus aangelegd werden moest hiervoor een hele stadswijk platgegooid worden. Deze baden waren dan ook veel groter dan wat nu nog te zien is. Een gedeelte werd hergebruikt bij de bouw van de Santa Maria degli Angeli Kerk (zie beneden) en een groter gedeelte maakt nu deel uit van één van de zetels van het Museo Nazionale Romano.

04. Palazzo Massimo alle Terme

Palazzo Masimo alle Terme - Bezienswaardigheden rione Castro PretorioEen tweede zetel van het Museo Nazionale Romano bevindt zich in het Palazzo Massimo alle Terme. Dit 19e eeuwse gebouw is de belangrijkste zetel van de vier en er zijn dan ook een aantal beroemde klassieke beeldhouwwerken te zien. Ook zijn er vaak exposities rond een bepaald thema.

05. Santa Maria della Vittoria Kerk Rome

Santa Maria della Vittorio Kerk - Bezienswaardigheden rione Castro PretorioDe Santa Maria della Vittoria is een barokke kerk. Sinds een aantal jaren is de kerk een stuk populairder geworden onder toeristen, dankzij de “schrijver” Dan Brown, die er één van de episodes in zijn roman Het Bernini Mysterie liet afspelen. Bernini‘s Extase van Theresia behoort tot zijn beroemdste werken en is de grote trekpleister van de kerk.

06. Quattro Fontane

De Quattro Fontane zijn de vier fonteinen op de kruising van de Via del Quirinale en de Via delle Quattro Fontane. Ze bevinden zich op het hoogste punt van de Quirinaalheuvel en zijn in 2014 voor het laatst gerestaureerd.

07. Roma Termini

Het gebouw dat de aanblik van de wijk het meest bepaalt is het centrale station Roma Termini. Tot het einde van de 20e eeuw was dit een erg mooi gebouw, maar in de loop der jaren heeft de commercie de overhand gekregen en is het helaas volgepropt met winkels en fast food-gelegenheden.

08. Via Nazionale

De Via Nazionale is het resultaat van een herindeling van een aantal Romeinse wijken, die tegen het einde van de 19e eeuw plaats vond. Het gedeelte dat het dichtst bij het Piazza della Repubblica ligt is één van de bekendste winkelstraten van Rome.

09. Porta Pia

De Porta Pia, aan het begin van de Via Nomentana, is één van de indrukwekkendste stadspoorten van Rome. Op 20 September 1870 vond hier een veldslag plaats tussen Romeinse en pauselijke troepen. De poort is ontworpen door Michelangelo. Na de constructie van de Porta Pia, raakte de nabijgelegen Porta Nomentana in verval.

10. Teatro dell’Opera

Het Teatro dell’Opera heet ook wel het Teatro Costanzi en is tegen het einde van de 19e eeuw gebouwd.

Meer Bezienswaardigheden rione Castro Pretorio

San Bernardo alle Terme Kerk

De San Bernardo alle Terme Kerk is een andere tempel waarvoor een deel van de Terme di Diocleziane hergebruikt is. De kerk heeft een rond vloerplan en een loepel met een oculus.

Sint-Paul Binnen de Muren Kerk

De San Paolo Dentro le Mura Kerk is een Anglicaanse Kerk aan de Via Nazionale. Vaak worden er klassieke concerten gegeven.

Sacro Cuore di Gesù in Castro Pretorio Kerk

Van alle kerken in Rome is de Sacro Cuore del Gesù in Castro Pretorio degene die het dichtst bij het centrale station Termini ligt. Het meest opvallende aspect van de kerk is is het enorme bronzen standbeeld van Jezus dat op het dak staat en boven de wijk uittorent. Achterin de kerk kan men de kamer zien waar Don Bosco verbleef tijdens zijn laatste bezoek aan Rome.

Piazza dei Cinquecento

Op het busplein voor Termini, het Piazza dei Cinquecento, zijn nog enkele ruïnes van de Servische Agger te zien. Een agger is een verdedigingsmuur van opgegraven aarde. De stenen muur eromheen was daarom zowel een verdediging als een manier om die aarde op zijn plaats te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.