Bezienswaardigheden Forum Romanum Rome

Het Forum Romanum hoort tot de top 10 toeristische attrakties in Rome. Het was dat gedeelte van het antieke Rome waar het politieke, commerciële en culturele centrum van de stad zich bevond.

Bezienswaardigheden Forum Romanum Rome

Via Sacra

Het Forum Romanum wordt in tweeën gesneden door de oude Romeinse Via Sacra. Wanneer U eenmaal binnen bent en in de richting van de boog loopt vindt U de Curia aan Uw rechterhand. Dit was de zetel van de Romeinse Senaat en is gebouwd door Julius Caesar. De marmeren vloer stamt uit de 3e eeuw.

Boog van Septimius Severus

De triomfboog van Septimius Severus is gebouwd in 203. In deze boog zijn afbeeldingen van de overwinningen van Septimius bij oorlogen in het tegenwoordige Irak en Iran uitgehakt. Het is allemaal erg verweerd aangezien het grootste gedeelte van de boog gedurende de middeleeuwen als gevolg van overstromingen begraven werd. Het bovenste gedeelte werd door een barbier gebruikt om er zijn handel te drijven.

Porticus Deorum Consentium

Porticus Deorum Consentium RomeDe Porticus Deorum Consentium (Italiaans: Portico degli Déi Consenti) wordt gevormd door de zuilenrij die zich aan de uiterste westkant van het Forum, bijna tegen het Tabularium,  bevindt. De Porticus Deorum Consentium stond ook bekend als de Porticus van de Twaalf Goden.

Rostra

Links van de triomfboog bevindt zich een cylindervormig rotsblok waarin marmeren treden uitgehakt zijn. Dit was de Umbilicus Urbus en werd beschouwd als het centrum van Rome en van dus ook van het hele Romeinse Keizerrijk. De wentelende treden gingen omhoog naar de keizerlijke Rostra vanaf waar toespraken gehouden werden door wetgevers en andere sprekers.

Tempel van Vespasius en Titus

De drie zuilen met Korintische kapitelen met nog wat overblijfselen van een architraaf erop vormen de hoek van wat vroeger de Tempel van Vespasianus en Titus was. (Na hun dood werden keizers altijd tot goden verheven.)

Tempel van Saturnus

Tempel van Saturnus - bezienswaardigheden Forum Romanum RomeDe acht granieten zuilen vormden de voorkant van de Tempel van Saturnus, waar ook het eerste belastingkantoor van het Romeinse Rijk gehuisvestigd was. Hier vond elk jaar op 17 December de Saturnalia plaats, een groot festival dat met kerstmis vergeleken kan worden.

Basilica Julia

Basilica Julia Forum RomanumDe Basilica Julia is gebouwd door Julius Caesar en is ook naar hem genoemd. Ze is gebouwd op de plek waar nog eerder de Basilica Sempronia stond. Behalve een geconstrueerde centrale zuil is er erg weinig van overgebleven.

Tempel van de Dioscuri

Achter de Basilica Julia bevinden zich de drie Korintische zuilen van de Dioscuri Tempel, gewijd aan de tweelingen Castor en Pollux. Ook deze drie zuilen, stammend uit de 5e eeuw v. Chr., dragen nog de overblijfselen van een architraaf.

Huis van de Vestaalse Maagden en Tempel van Vesta

Achter de overblijfselen van wat eens de muur was van de kleine ronde Tempel van Vesta bevindt zich het gedeeltelijk gerestaureerde Huis van de Vestaalse Maagden. Hier woonden de jonge vrouwen die de Heilige Vlam brandende hielden. Deze vrouwen werden gekozen uit de rijkere families en moesten dan 30 jaar lang als priesteres dienen. Ze verkregen hierdoor veel macht en konden bijvoorbeeld misdadigers vrij doen spreken, maar moesten in ruil er wel voor zorgen dat hun maagdelijkheid intact bleef (Indien ze dit niet deden konden ze levend begraven worden.). Rondom de tuinen en de meertjes met goudvissen en lelies staan standbeelden van oudere Vestaalse Maagden op sokkels.

Basiliek van Maxentius

Basiliek van Maxentius Forum RomanumDe Basiliek van Constantijn en Maxentius was de openbare rechtzaal van Rome en een blueprint voor de kerken van de eerste Christenen. Dit is de reden dat zoveel kerken “basiliek” genoemd worden.

Boog van Titus

De tweede grote overgebleven triomfboog is de Boog van Titus (uit het jaar 81). Op een zijde van de boog wordt hier de plundering van de tempel in Jeruzalem verbeeld. Met de hier getoonde oorlog begon de verbanning van de Joden uit Judea en de Joodse diaspora door heel Europa.

Zuil van Phocas

Zuil van Phocas RomeDe Zuil van Phocas is in 608 gebouwd. Hij is 13,5 meter hoog en is één van de weinige zuilen in het Forum die nooit neergehaald zijn. Tot het jaar 1816 was het onbekend waar de zuil voor gediend had of wat voor betekenis hj had. Het was aan de Engelse Lady Elizabeth Foster te danken dat de sokkel opgegraven werd.

Santa Maria Antiqua Kerk

Fresco in de Santa Maria Antiqua KerkVanaf hier klimt men de heuvel op richting de ingang van het Palatijn. Men passeert onderweg de Santa Maria Antiqua kerk, het oudste Christelijke gebouw in het Forum Romanum. Na een 36 jaar durende restauratie is het in 2016 heropend.

Lapis Niger

De Lapis Niger is een met zwart marmer bedekt stuk grond dat door strepen wit marmer van de overige monumenten afgescheiden was. Eronder bevond zich waarschijnlijk een heiligdom dat aan de God Vulcanus gewijd was, al zijn er ook theorieën die beweren dat het de tombe van Romulus was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *