Begraafplaats voor Nederlanders Vaticaanstad

De begraafplaats voor Nederlanders Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi) bevindt zich binnen  de muren van de Vaticaanstad in Rome. Behalve Duitsers en Oostenrijkers (de Teutonici, dus) kunnen hier enkel Nederlanders en (Vlaams sprekende) Belgen begraven worden.

Begraafplaats voor Nederlanders Vaticaanstad

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De begraafplaats, die via een ingang links van de colonnade van de Sint Pieter betreden kan worden, wordt bewaakt door de Zwitserse garde. Bezoeken is enkel in de ochtenduren mogelijk en om binnen te komen is het voor Vlamingen en Nederlanders noodzakelijk een paspoort te laten zien. (Duitsers en Oostenrijkers hoeven enkel Duits te praten.)

Geschiedenis en beschrijving

Begraafplaats voor Nederlanders Vaticaanstad
Het kerkhofje vanuit de lucht gezien

Het “Heilige Veld van  de Teutonen en de Vlamingen” behoorde ooit aan het zogeheten Heilige Romeinse Rijk. Dit was een, in naam meer dan in invloed belangrijk, politiek conglomeraat van een aantal west-Europese landen (dat in 1806 ophield te bestaan).

De Fraternitá di Santa Maria della Pietá is een door de Luikenaar Godfried de Waya in de 15e eeuw opgerichte broederschap, die enkel toegankelijk is voor bewoners van het Heilige Romeinse Rijk. Deel uitmaken van deze gemeenschap betekent het recht hebben op een plekje in het Campo Santo.

Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi, Vaticcanstad, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.