Basilica Julia, Forum Romanum Rome

De Basilica Julia (Iulia in het Italiaans) was een enorm bouwwerk in het Forum Romanum in Rome.

Weetjes Basilica Julia Rome

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden

De ingang van het Forum Romanum bevindt zich op de Via della Salara Vecchia, 5/6. Metro: Colosseo (lijn B).

Geschiedenis Basilica Julia Rome

Basilica Julia Forum Romanum
Zuil van de Basilica Julia

De basiliek stond tussen de Tempel van Saturnus en de Tempel van Castor en Pollux op de plek waar voorheen de Basilica Sempronia gestaan had.

Hoewel Julius Caesar in 54 voor Chr. (gelijktijdig met de construktie van het Forum van Caesar) met de bouw begonnen was, zou de basiliek door Augustus voltooid worden.

Korte tijd nadat de basiliek af was werd ze al deels door brand verwoest (9 voor Chr.). Na de restauratie werd ze gewijd aan de adoptieve kleinzonen van de keizer, Gaius en Lucius, hoewel ze wel de naam Basilica Julia behield.

Een groot gedeelte van de bouwmaterialen en versieringen van de basilica is in de loop der jaren geroofd en geplunderd en behalve de trappen, de vloer en wat stukken van zuilen is er niet veel meer te zien.

De centrale hal van de basilica mat 80 bij 18 meter. Eromheen stond een dubbele portico. De buitenste portico had twee verdiepingen, de hal zelf had er eentje meer. De buitenkant inclusief de portico mat 101 bij 49 meter.

De grenzen worden aangegeven door de twee hoofdstraten die van de Tiber naar het Forum Romanum liepen, de Vicus Iugarius aan de westkant en de Vicus Tuscus aan de oostkant.

Het gebouw deed dienst als zetel van de centumviri, 180 magistraten die burgerlijke rechtzaken behandelden. Dezen werden in 4 groepen van 45 man verdeeld, die enkel door een soort gordijnen van elkaar gescheiden werden, wat tot redelijk chaotische taferelen geleid moet hebben, aangezien de advocaten groepen toeschouwers betaalden om op de juiste momenten te klappen of afkeurende geluiden te laten horen.

Hier en daar op de trappen zijn nog in de stenen gekraste speelborden te zien waar de betaalde toeschouwers zich bezig hielden terwijl ze wachtten op een nieuwe gelegenheid om heel hard “booooeeee” te roepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *