Auditorium van Mecenate Rome

Het Auditorium van Mecenate is een monument tussen de Via Merulana en de Via Ferruccio in de wijk Esquilino in Rome. Het monument bevindt zich binnen een kleine publieke tuin, die echter nooit open is. Het wordt tegenwoordig door een modern dak bedekt, maar in de oudheid was dit een gewelf. Het is vooral van belang vanwege de muurschilderingen.

Auditorium van Mecenate Rome

Toegangsprijs, Openingstijden en Adres

De toegangsprijs van het Auditorium van Mecenate is 6 Euro (5 Euro met korting). Men kan het monument echter enkel met een door één van de “culturele verenigingen” georganizeerde rondleiding bezoeken en de prijs hiervan wordt apart betaald en hangt van de organizatie af. Het adres is Largo Leopardi, snc. (Tel. +39 060608). Metro: Vittorio Emanuele. Bus: 16, 75, 714, 717, C3. Rione: Esquilino.

Geschiedenis en beschrijving

Auditorium van Mecenate Rome
Af en toe worden er speciale evenementen georganizeerd waarbij men er een idee van kan krijgen hoe het Auditorium er vroeger uitzag.

Het auditorium maakt deel uit van de grote Villa di Mecenate, waarvan verder helaas weinig meer over is. Het werd bij toeval ontdekt bij opgravingen in 1874, tijdens de werken voor het nieuwe Umbertijnse deel van de wijk.

Gaius Cilnius Mecenate was een invloedrijke man aan het hof van Keizer Augustus. Rond het jaar 30 voor Christus liet hij de villa en de bijbehorende tuinen (Horti Maecenatis) aanleggen. Wat nu de wijk Esquilino is werd voorheen als begraafplaats gebruikt, maar vanaf dit tijdperk werden er vele villa’s neergezet.

Het bestaat uit een aula met een half-ronde apsis die tegen het einde van de tijd van de Romeinse Republiek gebouwd is. Deze zaal meet ongeveer 11 bij 24 meter. Achterin is de aula smaller, omdat hier aan weerszijden zes nissen in de muur uitgehakt zijn. De apsis is van vijf nissen en een zeven treden tellende kleine tribune voorzien.

Toen het monument ontdekt werd dacht men met een auditorium in de Horti di Mecenate van doen te hebben. Tegenwoordig gelooft men echter dat het een nymphaeum-triclinium was, dat in de zomer gebruikt werd. Omdat het gedeeltelijk ondergronds was, was het er lekker koel.

Er zijn twee redenen waarom men denkt dat de ruimte als nymphaeum dienst deed. De eerste is dat het een gedeeltelijk ondergrondse ruimte was. De tweede is dat er buizen gevonden zijn waardoor grote hoeveelheden water naar de ruimte gevoerd konden worden.

Waarschijnlijk droegen dichters als Horatius en Virgilius hier hun aan Mecenate gewijde werken voor. Ook werden er theatervoorstellingen gehouden. De naam van deze beschermheer van de kunsten leeft nog voort in het woord “maecenas”.

Een triclinium was een formele eetzaal, vaak erg mooi versierd om er gasten mee te imponeren. In dit geval zijn de muren opgeluisterd met schilderingen uit de 1e eeuw, met steeds terugkerende motieven als kandelaars en pauwen. De nissen van de zaal zijn, evenals de apsis, versierd met planten, bloemen en vogels om een illusie van open ramen te creëren.

De oorspronkelijke vloer is later bedekt met een volgens de opus sectile techniek (een Romeins soort inlegwerk, waarbij verschillende materialen gebruikt werden) gecreëerde nieuwe laag.

De enorme blokken steen aan de oostzijde maakten deel uit van de Muur van Servius Tullius.

Largo Leopardi – 00185 Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.