Atrium Sint-Pietersbasiliek Rome

Na de beklimming van de trappen die naar de Sint-Pietersbasiliek in Rome leiden, is de eerste ruimte die u betreedt het atrium. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de vijf bronzen deuren en de twee standbeelden aan weerszijden.

Atrium Sint Pietersbasiliek Rome

Geschiedenis en beschrijving

Het atrium van de Sint-Pietersbasiliek is ontworpen door Carlo Maderno. Deze was van 1603 tot 1629 de huisarchitect van de Reverenda Fabbrica di San Pietro. Het kostte hem vier jaar, van 1608 tot 1612, om het atrium te voltooien.

De enorme standbeelden aan de uiteinden van het atrium van de Sint-Pietersbasiliek verbeelden Karel de Grote en keizer Constantijn de Grote.

Het portaal heeft vijf bronzen deuren. De drie middelste werden in 1455 gemaakt door Antonio Filarete. De deur links staat bekend als de deur van de Dood en is van recenter datum (Giacomo Manzù, 1964). Door deze deur worden de doodskisten met de overleden pausen naar buiten gedragen.

De deur rechts is de Heilige Deur en wordt alleen tijdens Jubeljaren geopend. Het is een van de vier Heilige Deuren in Rome en is ontworpen door Vico Consorti. De opening van deze Heilige Deur is de officiële inluiding van een Jubileumjaar. Hij blijft open tot het einde van het jaar.

Heilige Deur, Atrium Sint-Pietersbasiliek Rome
Heilige Deur

Boven de centrale deur van de narthex is een kopie van een middeleeuws mozaïek. Het werk verbeeldt Petrus die Jezus vertelt over het water te gaan lopen.

Het reliëf boven de voordeur is gemaakt van vier grote marmeren blokken. Het is gemaakt door het atelier van Bernini en ontworpen door de meester zelf. Het is sinds 1646 op de huidige plek te zient. Oorspronkelijk, vanaf 1633, was het elders op de binnenmuur bevestigd. Het stelt de “Voeder mijn schapen” voor, woorden die Jezus tot Petrus zou hebben gesproken. Bernini gebruikte hetzelfde thema toen hij een deel van de Troon van Sint-Pieter binnen in de basiliek maakte.

Het zogenaamde “Navicella-mozaïek” sierde vroeger de quadriportico van de oorspronkelijke Sint-Pietersbasiliek. Het werd gemaakt door Giotto, voor het Jubileum van 1300 en stelt Jezus voor die over water loopt. Helaas werd het zeer zwaar beschadigd toen deze basiliek werd verwoest. De overgebleven fragmenten, en de nieuwe stukken die eraan werden toegevoegd, werden in 1675 in het atrium geplaatst. Gelukkig had Francesco Berretta in 1628 de opdracht gekregen een kopie van het enorme mozaïek te maken. Dit olieverfschilderij is nog steeds te zien in het Vaticaan.

Het atrium is 71 meter breed en 12,80 meter diep. Het plafond is 19 meter hoog.

Carlo Maderno

Carlo Maderno is waarschijnlijk in Zwitserland geboren, hoewel er geen officiële documenten zijn die dit bewijzen. Behalve het atrium van de Sint-Pietersbasiliek ontwierp hij verschillende belangrijke kerken in Rome. Voorbeelden hiervan zijn de Santa Susanna Kerk, de Santa Maria della Vittoria en de Sant’Andrea della Valle kerk. Hij was ook verantwoordelijk voor de San Giovanni dei Fiorentini kerk, waar hij ook begraven ligt. Hij werkte ook aan het Palazzo Barberini en het portaal en de tuinen van het Palazzo Quirinale.