Artena (Provincie Rome)

Artena bevindt zich ten zuidoosten van Rome, op de grens met de provincie Latina. Tot het einde van de 19e eeuw heette het stadje Montefortino. Het heeft een van de best bewaard gebleven historische centrums van de streek. Hoogtepunten zijn het Palazzo Borghese en (buiten het centrum) de ruïnes van een pre-Romeinse muur.

Alles over Artena

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Via Filippo Prosperi, 1 (tel. +39 06 95191020). Postcode: 00031. Kengetal: 06. Inwoneraantal: Meer dan 14.000.

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: De stad ligt langs de A1 (afslag Valmontone). Wie niet van deze tolweg gebruik wil maken kan eerst de SP511 en dan de SP215 (Via Tuscolana) volgen.

Openbaar vervoer: Neem de trein naar Valmontone en reis dan verder met de bus.

Bezienswaardigheden

Artena
Artena

Het gebouw dat nu bekend staat  als het Palazzo Borghese is in de 12e eeuw door de Conti gebouwd en in de 16e eeuw door de Colonna gerestaureerd.

De architect van deze restauratie was de in Utrecht als Jan van Santen geboren Giovanni Vasanzio. Hij werkte gelijktijdig aan het Palazzo del Governatore.

De oudste kerk van de stad is de Madonna delle Grazie Kerk, die in de vroege middeleeuwen gebouwd is. Na in de tweede wereldoorlog gebombardeerd te zijn geweest is deze kerk slechts gedeeltelijk gerestaureerd.

De Santo Stefano Kerk stamt uit de 13e eeuw en de barokke Santa Croce Kerk is in 1663 opgetrokken.

Op het grondgebied van de stad zijn nog ruïnes van de indrukwekkende stadsmuur te zien.

Geschiedenis

Het valt niet met zekerheid te zeggen welk volk (de Volsken of de Latijnen) de eerste nederzetting op de plek gebouwd heeft. Na door de Romeinen overwonnen en door de Barbaren geplunderd te zijn werd de stad ommuurd. Het beheer werd toevertrouwd aan de Conti di Segni.

In 1241 werd de stad door Frederik II van Swaben tijdens diens oorlog met paus Gregorius IX met de grond gelijk gemaakt.

In de 15e eeuw werd Artena opnieuw verwoest, ditmaal door de Franse Koning Karel VIII. Deze gaf de stad aan de familie Colonna. De eerdere leenheren waren de Conti, die echter de Koning van Napels gesteund hadden.

In de loop van de 16e eeuw werd Artena drie keer door de pauselijke troepen aangevallen. Dit kwam doordat de heersers van de stad aan de zijde van de ghibellijnen stonden.

Tot 1873 heette Artena nog Montefortino. De huidige naam is van Etruskische oorsprong.

Artena, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.