Arsoli (Provincie Rome)

Arsoli bevindt zich tussen de heuvels aan de uiterste oostgrens van de provincie Rome. Na in de 16e eeuw vrijwel geheel vervallen te zijn, werd het stadje onder de familie Massimo opnieuw belangrijk. De grootste attractie is het naar deze familie genoemde Castello Massimo. Andere bezienswaardigheden zijn enkele tussen de 13e en 16e eeuw opgetrokken kerken.

Alles over Arsoli

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Piazza dei Martiri Antifascisti, 3. Postcode: 00023. Kengetal: 0774. Inwoneraantal: Ongeveer 1500.

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Zowel de E80 (tolweg) als de regionale SR5 voeren vanuit Rome direct naar Arsoli.

Met de bus: Vanaf de metrohalte Ponte Mammolo is er een niet erg frequente bus naar Arsoli. Het is dan ook aan te raden eerst de bus naar Tivoli te nemen en vanaf daar verder te reizen. De verbindingen worden verzorgd door de maatschappij Cotral.

Met de trein: De meeste treinen naar Arsoli vertrekken vanaf het station Tiburtina (metro lijn B, 4 haltes). Een paar keer per dag zijn er ook treinen vanuit het centrale station Termini. NB: Het treinstation van Arsoli ligt redelijk ver buiten de stad en er is geen goede busverbinding naar het centrum.

Bezienswaardigheden

Arsoli
Arsoli

De grootste trekpleister van Arsoli is het Castello Massimo, dat in de 9e eeuw gebouwd is en boven het historische centrum uittorent. Binnen het kasteel zijn fresco’s van onder andere Zuccari en Antonio Macci te zien. Ook is er een oude apotheek, met vazen en alambieken (een destilleerpot) uit 1670.

De San Filippo Kapel wordt gekenmerkt door een hangende tuin en een met cosmateske motieven versierde voorgevel.

De Santissimo Salvatore Kerk wordt onder ander opgeluisterd door een “Transfiguratie” van de hand van Domenichino bij het hoofdaltaar.

De San Rocco Kerk stamt uit de 12e eeuw, maar de muurschilderingen zijn pas in de 16e eeuw toegevoegd.

Op het grondgebied van de stad zijn archeologische ruïnes uit de Romeinse tijd te zien.

Geschiedenis

De eerste nederzetting was een militaire buitenpost van het volk der Aequi. Deze in de 4e eeuw voor Christus gebouwde stad werd later door de Romeinen veroverd. Deze lieten er in opdracht van keizer Nerva het Marcio Aquaduct en de Via Valeria aanleggen.

In 776 doneerde de consul Cesario de stad aan de Abdij van Subiaco. In een bul van Paus Gregorius V uit 996 werd de zeggenschap aan de Benedictijners gegeven, een situatie die tot 1150 in stand bleef.

De volgende eigenaars waren de Passavanti, die er, met enige tussenpozen, tot 1536 regeerden. Hierna was de familie Zambeccari aan de beurt, die in 1576 opgevolgd werd door Prins Fabrizio Massimo.

Arsoli, Provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.