Ardea

Ardea (met de klemtoon op de eerste lettergreep) is een kustplaats ten zuiden van de hoofdstad. Het is één van de grotere steden van de provincie en speelde al een rol in de Romeinse tijd. Hoogtepunten zijn de Santa Marina Kerk, de San Pietro Apostolo Kerk, een groot aantal archeologische ruïnes en de Landriana Tuinen.

Alles over Ardea

Toeristeninformatie

Gemeentehuis: Via Garibaldi, 51. Postcode: 00040. Kengetal: 06. Inwoneraantal: 35.000.

Bezienswaardigheden

Landriana Tuinen Ardea
Landriana Tuinen

Er bevinden zich verschillende uit de ijzertijd afkomstige tombes op het grondgebied van de stad. Dit waren zowel tombe a fossa, uitgegraven greppels waarin de stoffelijke resten in liggende positie begraven werden, als tombe a camera (grafkamers). Uit hetzelfde tijdperk zijn de ruïnes van een heel dorp teruggevonden.

De Landriana Tuinen vormen de bekendste bezienswaardigheid van de Ardea. Ze bevinden zich in de deelgemeente Tor San Lorenzo en zijn in 1956 door de Engelsman Russell Page ontworpen.

De Tempels van Juno en Venus stammen beide uit de 6e eeuw voor Chr.

De uit de 4e eeuw voor Christus afkomstige stadsmuur is in de Renaissance tijd gerestaureerd.

De Santa Marina Kerk stamt uit de 12e eeuw, net als de San Pietro Kerk. Deze laatste is in de 20e eeuw in een sobere Romaanse stijl verbouwd. Giacomo Manzù was verantwoordelijk voor een doopvont en een tabernakel.

Het voormalige Palazzo Baronale heet nu Palazzo Sforza Cesarini. Het is in de 15e eeuw door de familie Colonna opgetrokken. Het massieve gebouw werd toen gebruikt om er in gevaarlijke tijden bescherming aan de inwoners van de stad te bieden.

De San Lorenzo Toren die langs de kust staat is in de 2e helft van de 16e eeuw gebouwd. De ontwerper was niemand minder dan Michelangelo Buonarroti. Het monument moest dienst doen als uitkijktoren.

Geschiedenis

Stadsmuur Ardea
Een deel van de oude stadsmuur

De eerste nederzetting op de plek waar Ardea zich bevindt was door de Rutuliërs, een aan de Etrusken verwant volk, gesticht. Deze in de 7e eeuw voor Christus gestichte stad was al van defensieve bastions voorzien. In 442 voor Christus werd het een Romeinse kolonie.

In de vroege middeleeuwen werd de stad bij Saraceense invallen gedeeltelijk vernietigd.

Vanaf de 11e eeuw was het Castrum Ardae eigendom van het Benedictijner San Paolo Klooster.

Later werd het leengoed van achtereenvolgens de Savelli, de Orsini en de Colonna. Deze laatsten kregen het in 1419 in hun bezit, maar moesten het in 1564 vanwege geldgebrek noodgedwongen aan de Cesarini verkopen.

Hierna werd de dichtbegroeide streek geteisterd door de aanwezigheid van struikrovers.

In de fascistische tijd werd het platteland rond de stad ontgonnen, maar in de tweede wereldoorlog brachten bombardementen veel schade aan.

Ardea werd pas in 1971 een eigen gemeente. Voorheen was het grondgebied tussen Aprilia en Pomezia verdeeld.

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto: Vanuit Rome volgt U de SR148 in zuidelijke richting tot de afslag Ardea.

Openbaar vervoer: Neem de FR7 of de FR8 trein vanaf Termini. Stap uit bij Campo di Carne of Campoleone. Vanaf Campo di Carne is er een busverbinding naar Tor San Lorenzo. Vanaf Campoleone is er een busverbinding met Tor San Lorenzo, Ardea en Nuova Florida.

Ardea (provincie Rome)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.