Arco di Tiradiavoli Rome

De Arco di Tiradiavoli (“Boog van de Duivelgooiers”) is een boog over de Via Aurelia Antica in Rome, op korte afstand van de Porta San Pancrazia. Hij was in 1612 in opdracht van Paus Paulus V Borghese gebouwd als onderdeel van het Aqua Traiana Aquaduct.

Arco di Tiradiavoli Rome

Paus Paulus had besloten het antieke aquaduct (dat meteen omgedoopt werd tot Aqua Paola) in ere te herstellen om water naar o.a. Trastevere, het Ghetto en de wijken rond het Vaticaan zelf te leiden. De constructie van de boog was noodzakelijk om het aquaduct te ondersteunen waar het over de Via Aurelia liep.

Op het bovenste deel van de boog ziet men het wapenschild van de paus. Er is ook een zelfverheerlijkende, maar foute inscriptie ter ere van de bouw van het aquaduct. De paus en zijn architecten dachten dat ze het door Augustus gebouwde Aqua Alsietina aquaduct gerestaureerd hadden, i.p.v. het Aqua Traiana.

Het gedeelte van de Via Aurelia waar de boog zich bevindt werd tot 1914 de Via di Tiradiavoli genoemd. Men dacht dat het spook van Donna Olimpia Pamphili, de schoonzus van Paus Innocenzo X, hier bij volle maan op haar door vier paarden getrokken koets rondreed, een spoor van vuur achterlatend. Na de Ponte Sisto overgestoken te zijn verdween ze dan in de Tiber, waar ze door duivels opgehaald werd om naar de hel gebracht te worden.

Een andere theorie die de naam zou verklaren is de overvloed aan relikwie├źn van Christelijke martelaars die zich langs de Via Aurelia Antica bevonden en de duivels zo verjaagd zouden hebben.

Er was ook een Marrana di Tiradiavoli (een marrana was een soort sloot in de Middeleeuwen), die water van de Villa Pamphili naar de Tevere voerde. Deze bestaat nog steeds maar loopt nu ondergronds, onder de Via di Donna Olimpia.

Arco di Tiradiavoli, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.