Boog van Gallienus Rome

De Boog van Gallienus staat in de Via di San Vito in Rome, ongeveer halverwege de Santa Maria Maggiore Basiliek en het Piazza Vittorio Emanuele II. De oorspronkelijke naam van de boog, die tussen twee gebouwen ingeklemd staat, was Porta Esquilina.

Boog van Gallienus Rome

Nuttige informatie

Boog van Gallienus Rome
Arco di Gallieno

De Arco di Gallieno kan gratis van buitenaf bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

Boog van Gallienus (binnenkant)
Arco di Gallieno

De Arco di Gallieno is een ereboog voor Keizer Gallieno en diens vrouw Salonina.

Zoals ook bij vergelijkbare bogen het geval is, was de boog oorspronkelijk echter niet voor de keizer gebouwd, maar een gewone stadspoort in de Mure Serviane, de eerste stadsmuur die rondom Rome gebouwd werd.

Deze stadspoort, de Porta Esquilina, was genoemd naar de wijk waar ze zich bevond (Esquilino) en bestond oorspronkelijk uit drie bogen. De middelste hiervan is nog te zien. De twee kleinere poorten aan weerszijden hiervan zijn echter in de middeleeuwen gesloopt om plaats te maken voor te bouwen huizen.

Eerder was de poort al in opdracht van keizer Augustus gerestaureerd.

Boog van Gallienus Rome (bovenste deel)
Boog van Gallienus

Keizer Gallienus was in het jaar 268 door zijn eigen officiers vermoord. Op de kroonlijst is een aan de keizer en diens echtgenote gewijde inscriptie te zien. Deze door Marco Aurelio Vittore opgelegde inscriptie is echter niet de originele. Deze was op het bovenste deel van de boog gebeeldhouwd en stamde uit de tijd van Augustus.

Links van de binnenkant van de poort is nog enigszins te zien dat er vroeger een kleinere ingang was.

Oorspronkelijk begonnen zowel de Via Labicana als de Via Prenestina bij de Boog van Gallienus. De Via Prenestina begint nu bij de Porta Maggiore, terwijl de Via Labicana nu de naam van een andere straat is.

Weetjes

Vaanf de 13e eeuw tot het jaar 1825 waren de sleutels van de Porta Salcicchia in Viterbo aan de Arco di Gallieno bevestigd. Hierdoor erkende deze stad aan Rome onderworpen te zijn.

Halverwege de 15e eeuw gaf Paus Nicolaas V de verkopers van levensmiddelen toestemming bij de poort hun waren aan de bedevaartgangers op weg naar de Santa Maria Maggiore Basiliek te verkopen.

In de Santi Vito e Modesto Kerk die tegen de boog aan gebouwd is, wordt een steen bewaard die in de middeleeuwen als middel tegen hondsdolheid gebruikt werd.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Arco di Gallieno is Via di San Vito, snc – 00185 Rome. Wijk: Esquilino. Openbaar vervoer: De dichtstbijzijnde bushalte is Carlo Alberto (lijn 71, 360, 649).

Arco di Gallieno – Via di San Vito, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.