Aquaduct van Nero Rome

Het Aquaduct van Nero in Rome werd gebouwd zowel om de Domus Aurea als het kunstmatig aangelegde meer dat zich naast het Colosseum bevond van water te voorzien. Er zijn nog delen zichtbaar bij de Via Statilia, in de Via Santo Stefano Rotondo en tussen de Celio en Palatino heuvels.

Aquaduct van Nero Rome

Geschiedenis en beschrijving

Aquaduct van Nero in de Via Santo Stefano Rotondo
Aquaduct van Nero

Het Acquedotto di Nerone is tussen de jaren 54 en 68 in opdracht van Keizer Nero gebouwd. Het was eigenlijk een zijtak van het Aqua Claudia Aquaduct en begon bij de Porta Maggiore, waar de meest aquaducten de stad inkwamen.

Aquaduct van Nero tussen Celio en Palatijn.
Deel van het aquaduct in de vallei tussen de Celio en Palatijn heuvels.

De reden voor de bouw van het aquaduct is dat de keizer water nodig had voor zijn Domus Aurea, voor het kunstmatige meer en voor het nymphaeum van de Divo Claudio Tempel.

Toen de Domus Aurea afgebroken werd, besloot men het aquaduct door te trekken naar de heuvels Celio en Aventijn. Vnaf dat moment heette het monument echter Acqua Celimontana.

Later liet Keizer Domitianus het aquaduct verlengen, zodat zijn keizerlijke residentie op het Palatijn ook stromend water kreeg. Nog later, onder Septimius Severus werd het Acquedotto di Nerone gerestaureerd. Dit stuk begon langs de Clivo di Scauro om vervolgens de vallei tussen de twee heuvels over te steken.

Verschillende stukken van het oude aquaduct staan nog overeind en kunnen bezichtigd worden. Er staan ruïnes in zowel de Via Statilia als de Via San Stefano Rotondo (tussen de Via della Navicella en het Piazza di San Giovanni in Laterano). Op de Via della Navicella zelf staat ook nog een enorm stuk boog.

De bogen zijn van baksteen gemaakt. Ze zijn tussen de 19 en de 22 meter hoog, behalve bij het deel tussen de twee heuvels, waar ze tot een hoogte van wel 40 meter reiken.

Route

Het Aquaduct van Nero begint bij de Porta Maggiore en volgt de Via Statilia. Het gaat ondergronds verder, via leidingen van de Aqua Claudia, om bovenop de Boog van Dolabella en Silano te eindigen.

Arcus Neroniani, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.