Sant’Antonio da Padova Basiliek Rome

De Sant’Antonio da Padova all’Esquilino Basiliek is de eerste belangrijke kerk die na 1870 (de eenwording van Italië) in Rome gebouwd is. Het is samen met het Palazzo Brancaccio het bekendste door de architect Luca Carimini opgetrokken gebouw. Ze staat ook bekend als de Sant’Antonio al Laterano Basiliek.

Sant’Antonio da Padova Basiliek Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Basilica di Sant’Antonio da Padova all’Esquilino is Via Merulana, 124 – Rome (tel. +39 06 70373416 of 06 70373420). Openingstijden: Van 06.45 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Sant'Antonio da Padova Basiliek Rome
Een van de kapellen in de kerk.

De bouw van de kerk duurde van 1884 tot 1888. Ze is gebouwd voor de Orde der Minorieten, wier klooster bij de Ara Coeli onteigend was toen het Vittoriano gebouwd moest worden.

De kerk ziet er ouder uit dan de bouwjaren doen vermoeden. Dit komt doordat Carimini 15e en 16e eeuwse elementen in zijn ontwerp gebruikte.

De monumentale façade wordt gekenmerkt door een brede dubbele trap en een vijf bogen tellende portico. Het standbeeld onder de door halfzuilen ondersteunde portico verbeeldt “Sint-Antonius met Kind”. De friesboven de portico is versierd met symbolen van de Franciscaner kloosterorde. Een enorm gietijzeren hek gaat aan de portico vooraf.

Het bovenste deel van de klokkentoren is achthoekig en eindigt in een met vergulde majolica’s versierde spits.

Het middelste van de drie portalen is het meest interessante. De pilaren die het portaal omlijsten zijn versierd met plantenmotieven. Binnen de met akroteria versierde boog boven het portaal is ook weer een afbeelding van “Sint-Antonius” te zien.

Het interieur bestaat uit drie schepen, waarvan het middelste iets hoger is. De zijschepen hebben kleine rechthoekige kapellen. De kapellen aan het einde van de schepen zijn aan “Sint-Antonius” (rechts) en het “Allerheiligste Sacrament” (links) gewijd.

Verbouwing

Tussen 1930 en 1955 werd de kerk vergroot. De eerste toevoeging bestond uit drie nieuwe vleugels in de tuin aan de Viale Manzoni-zijde. Dit door Enrico Campa ontworpen deel doet dienst als zetel van het Pontificio Ateneo Antoniniano. De door Mario Paniconi en Giulio Pediconi ontworpen aula magna en bibliotheek volgden later.

Sant’Antonio da Padova all’Esquilino – Via Merulana 124, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.