Antonino en Faustina Tempel Rome

De Tempel van Antonino en Faustina bevindt zich in het Forum Romanum in Rome en staat tussen de Basilica Aemilia en de Tempel van Divo Romolo. Het is gedeeltelijk geïncorporeerd in de San Lorenzo in Miranda Kerk en is één van de meest fotogenieke monumenten in het Forum.

Antonino en Faustina Tempel Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

De Tempio di Antonino e Faustina bevindt zich in het Forum Romanum. Openingstijden en toegangsprijs zijn dan ook die van het hele archeologische complex rond het Colosseum.

Geschiedenis Antonino en Faustina Tempel Rome

Antonino en Faustina Tempel Rome
Zuilen voor de facade van de Antonino en Faustina Tempel.

De Tempel van Antonino en Faustina is in het jaar 141 na Chr. gebouwd.

Zoals de inscriptie op de architraaf beweert (Divo Antonino et Divae Faustinae ex S(enatus) c(onsulto)) is het monument opgetrokken door Keizer Antonino Pio, ter ere van zijn echtgenote Faustina.

Faustina was in dat jaar gestorven en was toen vergoddelijkt.

Het eerste deel van de inscriptie (Divo Antonino et) is pas toegevoegd toen de Keizer zelf het loodje legde.

De tempel staat op een hoog podiumen wordt door een brede trap voorafgegaan. (De huidige trap is een bakstenen reconstructie.)

De ruïnes van het antieke altaar zijn in het midden van de tempel te zien.

De façade bestaat uit zes grote zuilen van de steensoort di marmo cipollino genoemd wordt en uit Griekenland geïmporteerd werd. De zuilen zijn 17 meter hoog en worden bekroond door wit-marmeren Korinthische kapitelen. Aan elke zijkant staan nog twee zulke zuilen.

Tempel van Antonino en Faustina Rome
Op deze plattegrond van het Forum Romanum is de lokatie van de Tempel in rood aangegeven.

De ruimte zelf is gemaakt van de grijs-gevlekte vulkanische peperino steensoort. De twee lange zijden hebben een met griffioenen en plantenmotieven versierde fries. Orospronkelijk waren de muren met marmer bekleed.

In de 11e eeuw werd de tempel omgebouwd tot de San Lorenzo in Miranda Kerk. Waarschijnlijk had de benaming San Lorenzo ermee te maken dat men ervan uitging dat de heilige hier ter dood veroordeeld was. Miranda kon naar het Forum zelf verwijzen, maar ook naar een vrouw die een dichtbij gelegen klooster gesticht had.

In 1536 werd de kerk ter gelegenheid van een bezoek van Karel V gesloopt, zodat de portico weer goed zichtbaar werd.

In 1602 werd ze opnieuw opgebouwd en nam de ruimte zelf, plus het hoogste deel van de façade in beslag.

Fotogalerij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.