Alessandrino Aquaduct Rome

Het Alessandrino Aquaduct, dat bij Porta Maggiore de stad binnenkomt, is het beste te bewonderen langs de Viale Palmiro Togliatti, buiten het stadscentrum van Rome.

Alessandrino Aquaduct Rome

Geschiedenis en beschrijving

Het Alessandrino Aquaduct bij Tor Pignattara
Alessandrino Aqueduct

Het Acquedotto Alessandrino is chronologisch gezien de laatste van de in de Romeinse tijd gebouwde aquaducten in Rome. Het is genoemd naar de man die de opdracht voor de bouw ervan gegeven had, Keizer Alessandro Severo.

Alessandro Severo regeerde van 222 tot 235 AD. Hij had het Alessandrino Aqueduct in 226 laten bouwen om water naar de Terme Neroniane-Alessandrine, die hij had laten restaureren, te voeren.

De bron van het Alessandrino Aqueduct is dichtbij Pantano Borghese, langs de Via Prenestina. De eerste 22km waren ondergronds, maar van Torre Angela tot Tor Pignattara vervolgde het zijn weg, met de hulp van hoge bakstenen bogen, bovengronds.

Alessandrino Aquaduct Rome
De loop van het Aquaduct, dat 3 km ten nnoorden van de stad Colonna begint.

Er werd baksteen gebruikt omdat dit materiaal zowel sterk als relatief licht is.

Het aquaduct kwam net als de meeste Romeinse aquaducten bij Porta Maggiore de stad in.

Het Acquedotto Alesssandrino bleef lang in gebruik, hoewel het in 775 deels onklaar gemaakt werd door de Lombarden.

De ruïnes van dit aquaduct kunnen op verschillende plekken binnen zowel als buiten de bebouwde kom van Rome bezichtigd worden. Zowel bij Tenuta della Mistica als bij Fosso Tre Teste buiten de stad zijn nog lange stukken te zien.  Het meest indrukwekkende deel ervan is echter binnen de stad, aan de Viale Palmiro Togliatti.

Waar het Alessandrino Aquaduct te bezichtigen

De ruïnes bij de Via Togliatti zijn op zijn mooist vanaf het Piazza San Felice da Cantalice, langs de Viale Alessandrino. Neem metro C naar de halte Parco di Centocelle. Loop langs de Via Casilina en ga rechtsaf de Via Tor de’ Schiavi in.

Een andere mooi plek is het Parco Giordano Sangalli. Neem de trein vanaf het Laziali-deel van Termini (neem de Via Giolitti-exit en ga linksaf de Via Giolitti in. Loop langs het station tot net na de tunnel onder het station. Aan de linkerzijde ziet U het beginpunt van een spoorlijntje. Vanaf hier neemt U de trein naar de halte Tor Pignattara. U kunt hiervoor een gewoon OV-kaartje gebruiken. U volgt de Via Tor Pignattara. Loop deze straat af. Het Giordano Sangalli Park is bijna aan het einde van de straat. (De buurt staat niet erg goed bekend, dus het is beter dit niet ’s avonds te doen.)

Piazza San Felice da Cantalice – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.