Albano Laziale

Albano Laziale is een klein stadje op ongeveer 25 kilometer van Rome. Het is een van de beroemde Castelli Romani. Het heeft een mooi historisch centrum en is makkelijk te bereiken vanuit de hoofdstad. Een bezoek kan gecombineerd worden met een visite aan één van de overige Castelli.

Alles over Albano Laziale

Toeristen informatie

Albano Laziale bevindt zich in de provincie Roma in de regio Lazio in Italië. De postcode is 00041. Het kengetal is, net als dat van Rome zelf, 06. Het heeft ongeveer 40,000 inwoners. De stad heeft drie deelgemeentes, te weten Castel Savelli, Pavona en Cecchina.

Met de Auto/Openbaar Vervoer

Vanuit Rome met de auto: Volg de aanwijzingen  naar de San Giovanni in Laterano Basiliek en rijdt dan de Via Appia Nuova (oftewel de SS7) af tot Albano.

Vanuit Rome met trein of bus: Vanaf Roma Termini is er vrijwel elk uur een trein naar Albano Laziale. Kaartjes voor deze trein kunnen bij tijdschriftenkiosken op het station gekocht worden en moeten voor het instappen gestempeld worden. U kunt het beste ook al een kaartje voor de terugweg kopen, aangezien het station van Albano niet bemand is. De maatschappij Cotral verzorgt een busverbinding tussen Rome en Albano Laziale. In Rome is het vertrekpunt Anagnina (de laatste halte op metro lijn A) en in Albano is dat het Piazza Mazzini.

Geschiedenis Albano Laziale

Albano Laziale
Albano Laziale

Tussen 1699 en 1798 was het stadje eigendom van de Heilige Stoel.De hoogste heuvel van Albano Laziale heet Colle dei Capuccini en bevindt zich meer dan 600 meter boven zeeniveau. Vanaf deze heuvel kan men zowel het Albano Meer, als een pijnbomenbos en een Kapucijner klooster zien liggen.

Er stonden ooit dikke stadsmuren rond Albano, maar deze werden met de grond gelijkgemaakt toen de Via Appia Antica verbreed werd (tegen het einde van de 18e eeuw).

Bezienswaardigheden

San Pietro Kerk Albano Laziale
San Pietro Kerk

Het historische centrum van de stad staat vol met middeleeuwse kerken, met hier en daar enige ruïnes uit de Romeinse tijd. Buiten de belangrijkste straten van dit centrum is het allemaal enigszins vervallen, maar wel op een manier die nog net schilderachtig aandoet.

Tot de opvallendste Romeinse attracties hoort de tussen de 3e en 2e eeuw voor Christus gebouwde Porta Pretoria, die dichtbij het Palazzo Savelli staat. Andere Romeinse overblijfselen zijn de ruïnes van de Thermen van Caracalla, de Villa van Pompeo Magno en het Amfitheater. De Cisternone is een enorm, gedeeltelijk in de rotsen uitgehakte, wateropslagplaats.

De San Pietro Kerk is in 514 gebouwd in wat ooit een aula van de thermen was. De klokkentoren van deze kerk stamt uit de middeleeuwen.

De Romaanse Santa Maria della Rotonda Kerk is opgetrokken op het voormalige nymphaeum van de Villa van Domitiaan. De klokkentoren van deze kerk is mooi versierd met cosmateske formella’s.

De San Senatore Catacomben zijn met byzantijnse fresco’s versierd. In de 16e eeuw is de Santa Maria della Stella Kerk op deze catacombes gebouwd.

In de18e eeuw lieten veel adelijke families villa’s in de stad neerzetten.

Top 10 Bezienswaardigheden Albano Laziale

Bezienswaardigheden bij Albano Laziale

Zowel Castel Gandolfo, waar zich het zomerverblijf van de paus bevindt, als Ariccia zijn twee pittoreske plaatsjes op enkele (mooie) kilometers loopafstand van Albano. De straatweg tussen Albano en Castel Gandolfo wordt gekenmerkt door mooie villa’s en panorama’s met uitzicht over het Albano Meer.

Albano Laziale, provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.