Acqua Vergine Fontein Rome (Via Flaminia)

De Acqua Vergine Fontein staat tegen het Palazzina van Pius IV aan de Via Flaminia in Rome. De fontein is halverwege de 16e eeuw gebouwd en maakte toen nog deel uit van de Villa Giulia.

Acqua Vergine Fontein Rome

Geschiedenis en beschrijving

De Acqua Vergine Fontein is in opdracht van paus Julius III opgetrokken. De bouw duurde van 1552 tot 1553. Het monument staat tegen de buitenmuur van een annex van de door de paus buiten de stadsmuren gebouwde Villa Giulia. De leidingen van dit aquaduct liepen door de pauselijke villa zelf.

De architecten van dit gebouw zowel als van de fontein waren Ammanati en Vignola. Voor het ontwerp ontleenden ze hun inspiratie aan de oude Romeinse pronkfonteinen.

Na de dood van de paus confisqueerde zijn opvolger Pius IV diens bezittingen. Hij gaf dat deel van de Villa Giulia dat tegen de Via Flaminia aanlag vervolgens aan zijn neven Federico en Carlo Borromeo. De tweede zou later overigens zalig verklaard worden.

Pius liet het gebouw door de uit Napels afkomstige architect Pirro Ligorio uitbreiden. De fontein bleef waar hij was, maar de gevel waartegen hij gebouwd was werd flink verhoogd. Het is waarschijnlijk dat de standbeelden toen op het dak geplaatst werden.

Het wapenschild van de paus werd boven de fontein op het bovenste deel van de gevel geplaatst, samen met de inscriptie “Carlo Borromeo”.

In 1566 liet Filippo Colonna de oorspronkelijke inscriptie die naar Julius III verwees door een epigraaf met zijn eigen naam vervangen. Het hoofd van Apollo dat de fontein sierde moest eveneens plaats maken voor het masker, het wapenschild en de twee fonteinen die er nu te zien zijn.

Het wapenschild in het centrum van de timpaan is dat van Benedictus XIV en is in 1750 toegevoegd.

Acqua Vergine Fontein – Via Flaminia, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.