Acqua Paola Fontein Rome

De Acqua Paola Fontein in Rome staat ook bekend als de Fontanone del Gianicolo. Het is de pronkfontein van het Acqua Paola Aquaduct en staat aan de Via Garibaldi op de Janiculum heuvel. De fontein kreeg grote bekendheid vanwege de prominente rol in de openingssc√®ne van de film “La Grande Bellezza”. 

Acqua Paola Fontein Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Fontana dell’Acqua Paola is Via Garibaldi – Rome. Wijk: Trastevere. De fontein staat in de open lucht en kan altijd gratis bezichtigd worden. De toegangsprijs tot de tuin is 4 Euro. Reservern vooraf is verplicht (+39 060608). Dit kan enkel met een gids. De rondleidingen worden georganiseerd door “culturele associaties”. Deze worden apart betaald.

Geschiedenis en beschrijving

Acqua Paola Fontein Rome
Acqua Paola Fontein

De Fontana dell’Acqua Paola is in 1612 door Giovanni Fontana en Flaminio Ponzio ontworpen. Ippolito Buzio was verantwoordelijk voor het beeldhouwwerk.

Dit gebeurde in opdracht van Paus Paulus V Borghese.

Als model voor het ontwerp van de fontein werden de antieke Romeinse triomfbogen gebruikt.

Het enorme (Fontanone betekent “grote fontein”) monument  bestaat uit 5 grote nissen die door zuilen van elkaar gescheiden worden. De drie centrale nissen zijn het grootst. Hieronder bevonden zich vijf kuipen waar het water in valt.

Voor het decoratieve gedeelte werdzowel witte als meerkleurig onbewerkte marmer gebruikt. Dit was afkomstig uit het Forum Romanum en uit de Tempel van Minerva in het Forum van Nerva. De rode en grijze granieten zuilen stonden echter oorpronkelijk in oude Constantijnse Sint-Pietersbasiliek.

De inscriptie boven de bogen is er in opdracht van de paus geplaatst om de paus, die klaarblijkelijk nogal trots op zichzelf was, te eren. De draak en de adelaar op het door engelen hooggehouden wapenschild zijn de emblemen van de familie Borghese.

Er zit echter wel een fout in de inscriptie. De genoemde restauratie van het Alsietino Aquaduct was in werkelijkheid die van het Trajano Aquaduct.

In 1690 werden er door Carlo Fontana enkele veranderingen aangebracht. Er werd een groot plein voor de fontein aangelegd en ook het grote bassin, dat de vijf originele kleinere kuipen vervang, stamt uit die tijd.

In de buik van het monument zijn delen van andere fonteinen opgeslagen. Helaas is dit zeer slecht gecatalogeerd, dus niemand weet meer wat bij wat hoort.

Tuin

Achter de fontein is een kleine tuin ter nagedachtenis aan de veel grotere, in de 17e eeuw in opdracht van paus Alexander VII Chigi aangelegde, voor de botanische tuin bestemde, tuin. Deze tuin is toegankelijk via een trap in Via Garibaldi n. 30. U wordt er op een prachtig panoramisch uitzicht over de stad getracteerd.

Restauraties

In 1849, na door Franse kanonvuur beschadigd te zijn, vond een eerste restauratie plaats. In 1859, 1934 en de 50’er jaren waren nieuwe herstelwerkzaamheden noodzakelijk, net als in 2002. In 2019 zal de fontein ook enkele maanden niet of slechts gedeeltelijk zichtbaar zijn vanwege een door het modehuis Fendi gefinancieerde restauratie.

Acqua Paola Fontein – Via Garibaldi, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.