Abbazia delle Tre Fontane Rome

Abbazia delle Tre Fontane Rome

De Abbazia delle Tre Fontane (“Drie Fonteinen-Abdij”) is een kloostercomplex in het stadsdeel Ardeatino in het zuidelijke deel van Rome. Het complex bestaat uit drie kerken en een abdij die een uiterst pittoresk geheel vormen.

Abbazia delle Tre Fontane Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Abbazia delle Tre Fontane is Via Acque Salvie, 1 – 00142 Rome (tel. +39 065401655 ). Bus: 671. Openingstijden: Zie de openingstijden van de drie kerken, Santi Vicenzo e Anastasio, Santa Maria Scala Coeli en San Paolo alle Tre Fontane. Toegangsprijs: Gratis. (De Green Pass is vereist tijdens de Corona-crisis.)

Geschiedenis Abbazia delle Tre Fontane

Sint Paulus

De Abbazia Delle Tre Fontane is volgens de legende gebouwd op de plaats waar Sint Paulus onthoofd werd. Als Romein mocht hij niet gekruisigd worden. Zijn hoofd kaatste drie maal. Op elke plek waar dit gebeurde ontspoot een fontein aan de grond. Naast de drie fonteinen werden een eeuw later drie kerken en een abdij opgetrokken.

Ingang

Om bij het klooster te komen moet men de Via delle Acque Salvie, die het tracé van de oude Via Laurentina volgt, aflopen. De straat heet zo omdat de buurt in die tijd zo genoemd werd, waarschijnlijk vanwege de bronnen die zich er bevonden. De ingang van de Abbazia delle Tre Fontane is aan het eind van deze straat.

De toegangspoort is in de 8e eeuw gebouwd. De middelste van de drie bogen is van marmer gemaakt. De poort maakte toen deel uit van een verdedigingsmuur. De poort werd in die tijd Arco di Carlo Magno (“Boog van Karel de Grote”) genoemd. Karel de Grote en Paus Leo III hadden de abdij in 805 een aantal leengoederen in de Maremma en op het Isola del Giglio cadeau gedaan. De binnenzijde van de muren om het klooster was als herinnering aan deze donatie beschilderd. De huidige schilderingen tonen de symbolen van de vier evangelisten. Het bas-reliëf aan de buitenkant verbeeldt de “Madonna met Kind”.

Kerken

San Paolo alle Tre Fontane Kerk Rome
San Paolo alle Tre Fontane Kerk

Wanneer men door de poort heen is, ziet men de Santi Vincenzo en Anastasio Kerk. Deze is in het jaar 625 in opdracht van Paus Honorius I gebouwd.

De gebouwen aan de linkerkant, rondom het klooster, kunnen niet bezichtigd worden. Het is hier dat de monniken in isolement gaan.

De kerk aan de rechterkant is de 12e eeuwse Santa Maria Scala Coeli Kerk.

Via een korte laan komt men bij de oudste van de drie kerken. De San Paolo alle Tre Fontane Kerk is in de 5e eeuw gebouwd. Precies op deze plek werd de apostel Paulus in het jaar 67 gemarteld en onthoofd.

Klooster

Het klooster is in de 7e eeuw gebouwd. Paus Honorius I liet dit bouwen om onderdak te verzorgen voor een gemeenschap Griekse monniken die zih er gevestigd hadden.

In de 11e eeuw was dit klooster zo vervallen, dat Paus Gregorius VII het aan de Benediktijner monniken van de Abdij van Cluny toevertrouwde. De restauratiewerkzaamheden vorderden echter langzaam, vooral vanwege de malaria waardoor het stadsdeel geteisterd werd.

In 1140 gaf Paus Innocenzo II het klooster aan de monniken van San Bernardo di Chiaravalle. Zij werkten tot 1221 aan een restauratie, die zo goed lukte, dat de structuur hierna eeuwenlang geheel intact bleef.

Pas in het begin van de 19e eeuw nam het verval weer toe. Napoleon dwong de monniken de abdij te verlaten en confisqueerde alle religieuze bezittingen.

In 1868 gaf Paus Pius IX de abdij aan de Orde der Trappisten. De monniken slaagden erin de malaria te verdrijven door er een groot bos eucalyptusbomen te planten.

Chocolade en Likeur

Tegenwoordig maken de trappisten er een van eucalyptusbladeren gemaakte likeur. De abdij staat ook bekend vanwege de chocolade die er gemaakt wordt. Vroeger kwamen veel Romeinen hier in de ochtend een rosetta (een typisch Romeins, hol broodje) gevuld met hete chocolade nuttigen.

Onteigening

In 1936 werd een groot gedeelte van het grondgebied van de Abdij onteigend. Mussolini wilde in 1942, ter viering van de 20e verjaardag van de Mars naar Rome, de Esposizione Universale di Roma houden en daarvoor had hij het terrein nodig.

Uiteindelijk zou de E42 vanwege de oorlog niet doorgaan. In 1951 werd de constructie hervat en werd de nieuwe, naar de nooit gehouden expositie genoemde, wijk EUR gecreëerd.

Abbazia delle Tre Fontane – Via Acque Salvie 1, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.