100 Kerststallen Tentoonstelling Rome

De eerste 42 edities van de internationale tentoonstelling “100 Kerststallen” in Rome werden gehouden in de Sala del Bramante bij het Piazza del Popolo. Dit jaar vindt de expositie echter voor de tweede keer in de Sala San Pio X in de Via della Conciliazione plaats.

100 Kerststallen Tentoonstelling Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Sala San Pio X – Via della Conciliazione, 5 – Rome. Telefoon: +39 06 69869500. Openingstijden: Van 7 december 2019 tot en met 12 januari 2020, van 10.00 tot 20.00 uur. Op 24 en 31 december sluit de tentoonstelling om 17.00 uur. Toegang is toegestaan tot een uur voor sluitingstijd.

Beschrijving

100 Kerststallen Tentoonstelling Rome
Een van de 100 kerststallen.

Aangezien de Via della Conciliazione dichtbij het Vaticaan ligt heeft de expositie de officiële titel “100 Presepi in Vaticano” gekregen. In werkelijkheid zijn er veel meer dan 100 kerststallen te zien, maar men heeft de titel van de eerste edities aangehouden.

De kerststallen zijn uit vrijwel elke regio van het land afkomstig. Bovendien zijn er exemplaren uit 25 andere landen te zien. Er zijn presepi die door kunstenaars en ambachtslieden gemaakt zijn, maar ook minder ambitieuze projecten door scholen en eenvoudige amateurs. Een aantal werken zijn uit Italiaanse en buitenlandse musea afkomstig.

Er is ook een grote verscheidenheid aan gebruikte materialen. Natuurlijk heeft men bij veel werken traditionele materialen als hout, smeedijzer, brons, keramiek, porselein, klei, papier-maché en glas gebruikt. Een aantal stalletjes is echter gemaakt van gerecyclede eetwaren, waaronder chocolade, brood en pasta, en vanvoorwerpen als schelpen, knopen en zelfs potloden.

Ook qua afmetingen zijn er grote verschillen. Sommige figuren zijn op menselijke grootte, terwijl andere stalletje een miniatuurformaat hebben.

Men kan zowel 17e en 18e eeuwse Napolitaanse en Siciliaanse als 19e eeuwse Romeinse kerststallen bewonderen. Ook zijn er een aantal felgekleurde futuristische exemplaren te zien, die van auto-onderdelen of televisietoestellen gemaakt zijn.

De oudste tentoongestelde kerststallen en figuren zijn in bruikleen uit musea en particuliere collecties.

Traditie

In Italië zijn vooral de kerststallen uit regio’s als Campanië, Sicilië, Lazio, Ligurië en Apulië beroemd. Vooral Napels staat bekend vanwege de kwaliteit, en vooral de originaliteit, van de presepi. Een van de leukste straten in het centrum van deze prachtige stad is dan ook de Via Gregorio Armeno. Vrijwel alle winkels in deze straat leggen zich toe op het verkopen en vervaardigen van kerstfiguren en stalletjes.

Sala San Pio X – Via della Conciliazione 5, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.