Wijk Testaccio Rome (R. XX)

Share the joy
  •  
  •  
  •  

Testaccio is de naam van een van de bekendste uitgaanswijken van Rome. Het is officieel de 20e rione van de stad. Dankzij de veelvoud aan kroegen, dans- en eetgelegenheden is het van een volkswijk tot een redelijk yuppie-achtig deel van de Eeuwige Stad geworden.

Wijk Testaccio Rome

De wijk dankt de naam Testaccio aan de 35 meter hoge Monte Testaccio, een kunstmatig gecreeerde heuvel gemaakt van verschillende lagen gebroken aardewerk. He tis dan ook een belangrijke bron van informatie over het Antieke Rome.

Deze Monte di Coccio (“berg van aardewerk”), verbasterd tot Monte Testaccio, was op deze plek ontstaan aangezien de haven Porto dell’Emporio, eindpunt van goederen die via de haven van Ostia Rome binnenkwamen, zich hier bevond. Men denkt dat er scherven van zo’n 25 miljoen objekten gebruikt zijn om de heuvel te creeren.

In vroeger tijden was het een wijk waar erg veel slagers werkten en woonden. Het ex-Mattattoio (“ex-slachthuis”) is omgebouwd tot een multi-functioneel centrum waar o.a. een zetel van het MACRO Museum (Museo di Arte Contemporanea – Roma) gevestigd is. Veel van de stallen waar het vee wachtte om geslacht te worden staan hier nog overeind.

Nog niet zo heel lang geleden bevonden zich ook veel garages in Testaccio. Deze waren gebouwd in ruimtes die in de heuvel zelf uitgehalt waren en zijn nu opnieuw omgebouwd tot trendy nightclubs en discotheken.

Een andere bekende attraktie in de wijk is de dagmarkt die, behalve op zondag, op het Piazza Testaccio gehouden wordt. Deze markt is nog niet bekend bij de grote toeristenmassa en is dus vaak goedkoper dan vergelijkbare markten in centralere distrikten van Rome.

De Città dell’Altra Economia (“Stad van de Andere Economie”)  aan het Largo Dino Frisullo is een ruimte waar men organisch voedsel kan kopen. Er zijn ook een tentoonstellingsruimte en een restaurant aan verbonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *