Via della Conciliazione Rome

Share the joy
  •  
  •  
  •  

De Via della Conciliazione is zowel de nieuwste als de belangrijkste straat in de wijk Borgo in Rome. Deze brede straat loopt midden door de rione en verbindt het Castel Sant’Angelo met het Sint-Pietersplein.

Weetjes Via della Conciliazione Rome

Via della Conciliazione Rome
De Via della Conciliazione bij de aanleg in 1937.

Voordat de Via della Conciliazione aangelegd werd, was de Spina del Borgo  het belangrijkste deel van de wijk. Deze “ruggegraat van de Borgo” bestond uit de gebouwen tussen de twee parallel lopende straten Borgo Vecchio en Borgo Nuovo.

Op aandringen van Mussolini begon men onder leiding van de architekten Piacentini en Spaccarelli op 28 Oktober 1936 met de aanleg van de nieuwe straat. Hij gaf zelf, op het terras van een gebouw aan het Piazza Pia de eerste hamerslag die het begin van het einde van de Spina vormde.

De afbraak was iets minder dan een jaar later voltooid. Het duurde echter tot 1950 voordat men met het plaatsen van de 28 als lantaarnpalen dienende obelisken de aanleg voltooide.

De naam van de straat was een idee van de journalist Franco Franchi en verwees naar de vrede die door middel van het Pakt van Lateranen gesloten was tussen de Katholieke Kerk en de Italiaanse Staat, na de verwijdering als gevolg van het Risorgimento en de éénwording van Italië.

Afbraak

Helaas werd niet alleen een middeleeuws en Renaissance stadsdeel geheel verwoest, ook werden een aantal andere gebouwen aan de buitenkant van de voormalige “ruggegraat” verminkt of verplaatst om ze op één lijn te brengen met de Tuinen van de Engelenburcht.

De huizen die langs de Passetto stonden werden met de grond gelijkgemaakt, evenals de San Giacomo in Piazza Scossacavalli Kerk, de San Michele Arcangelo Kerk en het Huis van Giacomo da Brescia.

De door Carlo Maderno ontworpen fontein die op het Piazza Scossacavalli stond werd verplaatst naar het plein voor de Sant’Andrea della Valle Kerk. Een andere fontein die bij het Palazzo Rusticucci stond is nu bij de Sant’Alessio Kerk te zien. Het Palazzo dei Convertendi werd in zijn geheel naar de Via della Conciliazione verplaatst.

Bezienswaardigheden Via della Conciliazione Rome

Santa Maria in Traspontina Kerk

Santa Maria in Traspontina Kerk RomeDe Santa Maria in Traspontina Kerk is in de 16e eeuw gebouwd. Volgens de legende stond op de plek ooit een piramide waarvan men dacht dat Romulus er begraven was. De koepel heeft geen tamboer omdat die eventuele van de Engelenburcht afgeschoten kanonskogels zou hinderen. Het hoofdaltaar is ontworpen door Carlo Fontana.

Palazzo Latmiral

Het Palazzo Latmiral staat op de Via della Conciliazione, 22. Het is in 1887 ontworpen door de architekt Agide Spinedi. Het werd bij de aanleg van de Via della Conciliazione gerestaureerd door Piacentini en Spaccarelli. Een 15e eeuws huisje in de Vicolo del Campanile 4 en 5, met resten van antieke schilderingen op de muur, is in het paleis geïncorporeerd. Een deel van het Palazzo Latmiral fungeert als zetel van de Braziliaanse Ambassade bij de Heilige Stoel.

Palazzo Torlonia

Palazzo Torlonia Rome (Via della Conciliazione)Het Palazzo Torlonia was ooit eigendom van de Engelse Koning Henry VII, die het van een in geldnood verkerende vriend gekregen had. In die tijd was de Engelse Ambassade bij het Vaticaan er gevestigd. Het is òf door Andrea Bregno, òf door Bramante ontworpen.

Palazzo dei Convertendi

Palazzo dei Convertendi RomeHet Palazzo dei Convertendi stond voor de aanleg van de Via della Conciliazione op het in de 30’er jaren verwoeste Piazza Scossacavalli. Het was ooit de woning van de kunstenaar Raphaël en werd later gebruikt als hostel voor mensen die zich tot de katholieke kerk wilden bekeren. Het is nu de zetel van de Gemeenschap van Oriëntaalse Kerken.

Palazzo Rusticucci

Het Palazzo Rusticucci stond net als het Palazzo dei Convertendi voorheen op een andere plaats. Halverwege de 20e eeuw werd het afgebroken en op de huidige plek weer opgebouwd. Om het oorspronkelijke gebouw te kunnen construeren had de eigenaar een aantal huisjes moeten slopen. Eén van deze woningen werd uiteindelijk gedwongen in het paleis geïncorporeerd.

Palazzo Cesi

Het Palazzo Cesi (of het Palazzo Cesi-Armellini) is één van de weinige paleizen in het centrale deel van de wijk Borgo dat de aanleg van de Via della Conciliazione overleefd heeft. De 17e eeuwse façade is intakt gebleven, maar de kunstwerken die het interieur sierden zijn verdwenen.

Palazzo dei Penitenzieri

Palazzo dei Penitenzieri RomeHet Palazzo dei Penitenzieri heet zo omdat de Jezuïeten priesters die de biecht afnemen in de Sint-Pietersbasiliek er woonden. De oorspronkelijke naam was Palazzo della Rovere en het is één van de weinige paleizen in de straat dat bezichtigd kan worden. Er zijn o.a. een aantal plafondschilderingen van Pinturicchio te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *