Sant’Agnese in Agone Kerk Rome

Share the joy
 •  
 •  
 •  

De Sant’Agnese in Agone Kerk is een van de grootste blikvangers op een van de mooiste pleinen van Rome, het Piazza Navona.

Sant’Agnese in Agone Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Sant’Agnese in Agone is Piazza Navona of Via di Santa Maria dell’Anima, 30/a (wijk: Parione). Tel. +39 0668192134 of 063292326. Bus: 40, 64, 116, 116T. Openingstijden weekdagen: 9.30-12.30 en 15.30pm-19.00 uur. Openingstijden zon- en feestdagen: 10.00-13.00 en 16.00-19.00 uur. Maandag gesloten. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Gebeurtenissen Sant’Agnese in Agone

Op zon- en feestdagen vindt er een mis plaats om 12.15 en om 19.00 uur. Op dagen vòòr een feestdag is dat enkel om 19.00 uur.

Weetjes Sant’Agnese in Agone Rome

Sant'Agnese in Agone Kerk Rome
Sant’Agnese in Agone Kerk

Drie verschillende architekten hebben hun stempel gedrukt op de bouw van de Chiesa di Sant’Agnese in Agone.

In 1652 is het originale ontwerp in opdracht van Paus Innocentius X gemaakt door Girolamo Rainaldi.

Tussen 1653 en 1668 perfektioneerde Borromini de voorgevel, terwijl het gebouw uiteindelijk werd afgewerkt door Carlo Rainaldi, de zoon van Girolamo.

De kerk is gebouwd op de precieze plek waar volgens de overlevering Sint Agnes gemarteld werd en haar lange haren haar lichaam bedekten.

Behalve het hoofdaltaar zijn alle altaars in de kerk versierd met standbeelden of reliëfs van heiligen die de marteldood sterven voorstellen.

Bezienswaardigheden Sant’Agnese in Agone Rome

 • Borromini’s invloed is vooral waarneembaar bij de voorgevel. Hij liet de twee torens verder uit elkaar zetten en het midden t.o.v. deze torens inspringen.
 • Het grafmonument voor Innocentius X.
 • De koepel worst door acht zuilen ondersteund en is versierd met fresco’s van Ciro Ferri, die hierbij de hulp kreeg van Baciccia.
 • Domenico Guidi maakte het reliëf dat het Hoofdaltaar siert en de “Heilige Familie” voorstelt.
 • In de kelders van de kerk zijn nog ruïnes te zien van het Circo di Domiziano, een mozaïeken vloer en middeleeuwse muurschilderingen.
 • Er zijn een aantal relikwieën van Sint Agnes te zien, waaronder haar schedel.

Bijzonderheden

 • Paus Innocentius X was een Pamphili en zijn familie bezat het aangrenzende palazzo. Er is dan ook een portaal in dit gebouw (Palazzo Pamphili) van waaruit de paus en de andere Pamphili’s de kerk konden gadeslaan en de mis op die wijze konden bijwonen.
 • De naam “in Agone” heeft niets, zoals vaak gedacht wordt, te maken met het Engelse woord agony, maar is een verwijzing naar de oude naam van Piazza Navona, toen dit plein nog een plek was waar loopwedstrijden gehouden werden.
 • Een ander verhaal dat niet op waarheid berust is dat de grote rivaal van Borromoni, Bernini, zijn Fontein van de Vier Rivieren zo gebouwd heeft dat het standbeeld dat de Rio de la Plata verbeeldt zich vol afkeer van de Sant’Agnese in Agone afwendt. De fontein stond er echter al toen de kerk gebouwd werd, dus dit kan niet zo zijn.

Piazza Navona – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *