Piazza Venezia Rome

Share the joy
  •  
  •  
  •  

Het Piazza Venezia, gelegen aan de voet van het Capitool, is het meest centraal gelegen plein van de stad. Hier komen een aantal van de belangrijkste straten van Rome samen en hier bevindt zich ook het Monument voor Vittorio Emanuele II, het gebouw dat vanaf vrijwel elk punt in de stad zichtbaar is.

Weetjes Piazza Venezia Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Openbaar vervoer: Bus: H, 53, 60X, 80X, 81, 83, 85, 117, 160, 170, 175, 628, 916, N3, N4, N6, N8, N9, N12, N18, N19, N25. Vanaf Termini: Neem bus H of bus 64 en stap uit bij Piazza Venezia. De centrale ligging van Piazza Venezia maakt het tot een belangrijk busknooppunt. Vanaf hier vertrekken bussen (en ook veel nachtbussen) naar vrijwel elke bestemming binnen de stad. Distrikt: Trevi.

Geschiedenis Piazza Venezia

Het plein was vroeger een stuk kleiner. Toen het Palazzo delle Assicurazioni gebouwd werd, werden een aantal historische gebouwen met de grond gelijk gemaakt. Deze gebouwen stonden overigens veel verder naar voren, min of meer in lijn met de Via del Corso.

Het Palazzetto Venezia werd afgebroken en helemaal opnieuw, maar op een andere plek, weer opgebouwd. De straat Via della Ripresa dei Barberi (zo genoemd omdat hier de jaarlijkse paardenren over de Via del Corso, de Corso dei Barberi, eindigde), bestaat al helemaal niet meer.

Hoewel het Vittorio Emanuele Monument het meest opvallende gebouw op het plein is, is Piazza Venezia genoemd naar het Palazzo Venezia. Dit bevindt zich aan de westkant van het plein en was ooit de zetel van de Ambassade van Venetië in Rome.

De oorspronkelijke naam van het plein was overigens Piazza di San Marco. Later werd dit Piazza della Conca di San Marco, naar een fontein die toen nog voor de basiliek stond, maar nu op het Piazza Farnese te vinden is.

In 2009, bij opgravingen voor de nieuwe metrolijn C, zijn op het plein resten van het Atheneum van Adrianus gevonden.

Bezienswaardigheden Piazza Venezia Rome

Het enorme witte Monument voor Vittorio Emanuele II aan de zuidkant van het plein wordt vaak als een fascistisch monument beschreven.  In werkelijkheid is het tussen 1885 en 1911, dus al voor de fascistische tijd, gebouwd. Het Vittoriano wordt ook wel “typemachine” of “bruiloftstaart” genoemd.

Palazzo Venezia: Tegenwoordig de zetel van het Museo Nazionale di Palazzo Venezia. Het is van het balkon van dit gebouw dat de dictator Mussolini zijn toespraken hield. Nog vroeger was het de ambassade van de Republiek Venetië.

Aan de andere kant van het plein bevindt zich het Palazzo delle Assicurazioni Generali. Dit is pas in de 20ste eeuw gebouwd, met de bedoeling Piazza Venezia een symmetrischer aanblik te geven.

Het gebouw links van de Via del Corso is het Palazzo Bonaparte.

De San Marco Basiliek.

Piazza Venezia – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *