Friezenkerk Rome

Share the joy
  •  
  •  
  •  

De Friezenkerk in Rome is ook de nationale kerk van Nederland. Ze ligt op een steenworp afstand van het Vaticaan en heet officiëel de Santi Michele e Magno Kerk. Via de Friezenkerk kunt U ook een audiëntie bij de Paus regelen.

Weetjes Friezenkerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Michel e Magno is Largo degli Alicorni, 21 of Borgo Santo Spirito 21/41 – 00193 Rome (Distrikt: Borgo). Telefoon: +39 0653893444. Bus: 40, 62, 64. Openingstijden: Woensdag en zaterdag: 10.00 tot 13.00 uur. Dinsdag en vrijdag: 15.00 tot 18.00 uur. Gesloten: Maandag en donderdag. Toegangsprijs: Gratis.

Evenementen

Op zondagochtend om 10.30 vindt de eucharistie plaats, in het Nederlands. Hieraan voorafgaand (10.00 uur) kunnen geïnteresseerden een korte rondleiding door de kerk krijgen.

Pauselijke Audiëntie Reserveren

Bij de Friezenkerk kunt U ook kaartjes bestellen voor de woensdagse pauselijke audiëntie. Deze dient U dan de dinsdag tevoren af te halen.

Geschiedenis Friezenkerk

Friezenkerk Rome
Façade Friezenkerk

De Santi Michele en Magno Kerk is gewijd aan een Friese martelaar uit de derde eeuw. Enkele kerken in Friesland zelf zijn eveneerns aan deze Magnus gewijd.

De kerk zelf stamt uit de 9e eeuw. Ze is gesticht in opdracht van Paus Leo IV en werd in beheer gegeven aan de Schola dei Frisoni, die ook een soort van herberg voor pelgrims bij de kerk gebouwd had. In die tijd was de kerk enkel gewijd aan San Michele.

In 1084 werd de kerk verwoest bij gevechten tussen Keizer Hendrik IV, die toen ook in de Schola dei Frisoni logeerde, en de Normandiërs van Robert Guiscard, die Paus Gregorius VII wilden bevrijden.

In de 12e eeuw, in opdracht van de anti-paus Anacleto I, werd een nieuwe kerk gebouwd, die op 30 Januari 1141 door Innocent II ingewijd werd als San Michele e Magno, aangezien de stoffelijke resten van de tweede heilige ondertussen van Fondi naar Rome gebracht waren.

De construktie van de klokkentoren stamt eveneens uit de 12e eeuw.

In 1198 nam Paus Innocent III de macht over de kerk over en in 1446 werd het hele complex aan de aartsbisschop van Ravenna gegeven, als dank voor de door deze Bartolomeo Roverella uitgevoerd restauraties.

Hierna vonden nog meer restauraties plaats, maar in het begin van de 18e werd de kerk toch gesloten vanwege de verwaarloosde staat waarin ze zich bevond.

Na een restauratie in 1754 (door Carlo Murena) werd de kerk in 1759 opnieuw ingewijd en geopend.

Het kerkje is in 1989 in bruikleen gegeven aan de Nederlandse gemeenschap in Rome, en in 2000 (het heilige jaar) is van stenen uit Friese parochies een monument gemaakt boven de, eerder in vergetelheid geraakte, Heilige Trap (die slechts 33 treden telt en dus eigenlijk voor Romeinse begrippen maar een Heilig Trapje is).

In 1995 werden de relikwieën van de Heiligen Magnus, Willibrord en Servatius door Paus Johannes Paulus II bij het hoofdaltaar geplaatst.

De Friezenkerk heeft drie schepen, die door pilaren van elkaar gescheiden worden. Van de cosmateske vloer is enkel de centrale roos nog overgebleven.

De Heilige Trap bereikt men via een deur aan het einde van het linkerschip.

De toegangsdeur aan de Borgo Santo Spirito zijde stamt uit 1628. Boven dit portaal bevindt zich een aedicula met de beeltenis van de “Verlosser met Doornenkrans”.

De kelders van de kerk werden in de vroege Middeleeuwen als kerkhof gebruikt.

Borgo Santo Spirito 21/41 – Rome, Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *