Sint-Pietersbasiliek Rome

De Sint-Pietersbasiliek in Rome is de belangrijkste kerk van het Christendom en samen met het Colosseum de grootste toeristische attractie in de stad. In de 4e eeuw werd de eerste basiliek gebouwd en in de 16e eeuw werd de huidige versie van de Sint Pieter voltooid.

Alles over de Sint-Pietersbasiliek

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basilica di San Pietro in Vaticano is Piazza San Pietro – Rome. Het telefoonnummer voor toeristische informatie is +39 0669881662. Metro: Ottaviano (lijn A). Bus: 64. De basiliek is geopend van 1 Oktober tot 31 Maart van 07.00 tot 18.30 uur en van 1 April tot 30 September van 07.00 tot 19.00 uur. Wel wordt men al geruime tijd voor de sluitingstijd op niet al te Christelijke wijze gemaand de basiliek toch maar te verlaten. Toegang is gratis. Wat eigenlijk voor alle kerken in Rome, maar zeker voor de Sint Pieter geldt, schouders en knieën dienen bedekt te zijn. (Gedetailleerde praktische informatie over de Sint-Pietersbasiliek.)

Geschiedenis en beschrijving

Sint-Pietersbasiliek Rome
Sint-Pietersbasiliek

De Sint Pieter is gebouwd iets ter linkerzijde van de plek waar vroeger het Circus van Nero zich bevond, en waar Sint Pieter zelf, zegt men, gekruisigd is.

Sint Pieter zou hier ook begraven zijn (in het jaar 64 na Chr.) en in 324 liet Keizer Constantijn de eerste versie van de Basilica di San Pietro boven de tombe van de heilige bouwen. Deze was ook toen al erg groot uitgevoerd, met 5 schepen voorafgegaan door een atrium met een quadriportico.

De oorspronkelijke structuur hield bijna 1000 jaar stand, tot ze op het punt stond in te storten. De eerste ideeën voor een nieuwe basiliek werden geuit onder Paus Niccolò V, maar het was pas in 1505, onder Giulio II Della Rovere, dat er besloten werd een geheel nieuwe constructie neer te zetten.

De huidige basiliek, die in de 16e en 17e eeuw voltooid werd, is grotendeels gebouwd in een Renaissance en barok stijl.

De architect die als eerste de leiding in handen kreeg was Donato Bramante. Zijn projekt in de vorm van een Grieks kruis met een koepel werd niet afgemaakt doordat zowel hijzelf als de paus in 1514 stierven.

Opeenvolgende architecten (Raphaël, Baldassarre Peruzzi en Antonio da San Gallo) kwamen steeds met nieuwe projekten tot Paus Paulus III Farnese in 1547 Michelangelo, die toen al meer dan 70 jaar oud was, de opdracht gaf het werk af te maken. San Gallo had ondertussen het oorspronkelijke Griekse kruis van Bramante vervangen door een traditioneler Latijns kruis en het eerste wat Michelangelo deed was het originele plan in ere herstellen.

Hij slaagde erin de koepel tot de tamboer te voltooien, waarna Giacomo della Porta tussen 1588 en 1592 het werk afmaakte (vanzelfsprekend wel enige veranderingen doorvoerend).

Paus Paulus V Borghese droeg vervolgens Carlo Maderno op de bouw van de Sint Pieter tot een einde te brengen. Maderno creëerde drie zijkapellen en bracht zo en passant het Latijnse kruis terug vooraleer de façade te voltooien (1614). Het atrium is ook van zijn hand.

In 1626 vond de inwijding door Paus Urbanus VIII Barberini plaats en drie jaar later mocht Gian Lorenzo Bernini aan de slag. Deze concentreerde zich vooral op de versieringen binnen de kerk en vervolmaakte het Sint-Pietersplein d.m.v. de beroemde colonnade.

Bezienswaardigheden Sint-Pietersbasiliek

De 115 meter lange façade wordt voorafgegaan door door Bernini ontworpen trappen. Bovenop de attico staan dertien enorme standbeelden.

Middenin in de façade bevindt zich de Loggia delle Benedizioni, waar de Paus bij zeer bijzondere gelegenheden de menigte toespreekt. Ook wordt vanaf dit balkon de verkiezing van een nieuwe Paus aangekondigd.

De door Filarete vervaardigde deurklopper op de middelste van de vijf toegangsdeuren stamt uit de 15e eeuw en was al aanwezig bij de eerste versie van de basiliek.

De deur aan de rechterkant is de Heilige Deur, die enkel gedurende een Jubileumjaar geopend is.

Het standbeeld van Keizer Constantijn op een paard in het atrium is gemaakt door Bernini.

Op de vloer van het middenschip, dichtbij de ingang, is de Rota Porphyretica te zien, een van porfier gemaakte schijf waarop Karel de Grote op Kerstnacht van het jaar 800 neerknielde om door Paus Leo III de Keizerlijke Kroon opgezet te krijgen.

Een stukje verder worden op de vloer van de basiliek de verschillende lengtes van de grootste kerken ter wereld aangegeven.

Bij de laatste zuil aan de rechterzijde is een beroemd beeldhouwwerk te zien dat een zittende Sint Pieter afbeeldt en vervaardigd is door Arnolfo di Cambio.

De mozaieken in de koepel van de Sint Pieter zijn in 1605 gemaakt door Cavalier d’Arpino.

De koepel zelf wordt ondersteund door vier enorme zuilen met aan de voet standbeelden die heiligen verbeelden.

Midden onder de koepel bevindt zich Bernini’s beroemde baldakijn. Met de hulp van andere meesters, waarondeer zijn grote vijand Borromini, werkte Bernini hier van 1624 tot 1633 aan. Onder het baldakijn staat het pauselijke altaar.

Het grafmonument voor Urbanus VIII is ontworpen door Bernini.

Het grafmonument voor Paulus III is ontworpen door Guglielmo della Porta.

De bisschopszetel van Sint Pieter staat tussen bovenstaande grafmonumenten in en is eveneens door Bernini gemaakt.

In de eerste kapel aan de rechterkant bevindt zich Michelangelo’s beroemde beeldengroep Pietà. Hij maakte het kunstwerk tussen 1498 en 1499, toen hij 23 jaar oud was. Na ooit door een gek aangevallen te zijn geweest, staat het nu achter een glazen bescherming.

Het monument voor Clemens XIII is gemaakt door Antonio Canova (1784).

Het portret van de paus boven de sarcofaag wordt geflankeerd door allegorische figuren als de Religie (met het kruis in de hand) en een Genius die de levensvlam dooft. Twee leeuwen zien erop toe dat alles goed verloopt.

De tombe van Innocenzo VIII is in 1498 door Pollaiolo gemaakt en is daarmee het oudste grafmonument in de basiliek.

Het “Stuart Monument” is gemaakt door Antonio Canova.

Sint-Pietersbasileik – Sint-Pietersplein, Rome

Sint-Paulus Buiten de Muren Basiliek Rome

De Sint Paulus Buiten de Muren Basiliek heet in het Italiaans Basilica Papale di San Paolo Fuori Le Mura en is één van de vijf patriarchale oftewel pauselijke basilieken in Rome. Vrijwel de hele basiliek moest opnieuw opgebouwd worden, nadat een brand de kerk in 1823 in as gelegd had.

Sint-Paulus Buiten de Muren Basiliek Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basilica di San Paolo Fuori le Mura is Piazzale di San Paolo, 1 – Rome (tel. +39 0669880800 of 0669880802.). Bus: 23, 769, N2. Metro: San Paolo (lijn B). Openingstijden: 07.00 tot 18,30 uur. Toegangsprijs: Gratis. (NB: Voor een bezoek aan de kloostergang en de pinacotheek is de toegangsprijs 4 Euro.)

Geschiedenis en beschrijving

Kloosterhof - Sint-Paulus buiten de Muren Basiliek Rome
Kloosterhof

De eerste Christenen bouwden een grafkapel op de plek waar ze veronderstelden dat de Apostel Paulus begraven was. Keizer Constantijn liet deze kapel later tot basiliek ombouwen. Nadat Paus Silvester I de basiliek had laten inwijden (324) werd de kerk tegen het einde van de 4e eeuw tijdens een 10 jaar durende reconstructie groter gemaakt.

De basiliek werd een belangrijk pelgrimsoord en er ontstond in de 9e eeuw zelfs een soort van burcht omheen die naar Paus Johannes VIII die er een vesting omheen liet bouwen genoemd werd: Giovannopoli.

De basiliek, gekenmerkt door 3 schepen, antieke zuilen en 42 grote ramen, is in de loop der eeuwen steeds verder verfraaid.

Helaas werd vrijwel de hele Sint Paulus, inclusief de aanwezige kunstwerken, op 15 Augustus 1823 door een brand verwoest. Slechts de dwarsbeuk en een gedeelte van de façade zijn bewaard gebleven, net als de in Constantinopel vervaardigde en in 1070 aan de basiliek geschonken deuren.

Paul Leo XII gaf de architekt Pasquale Belli de opdracht de kerk met de grond gelijk te maken en helemaal opnieuw op te bouwen. Het resultaat van deze bouw, die 30 jaar duurde (1825-1854) is de basiliek zoals hij nu nog te zien is.

De oude deuren werden opnieuw gebruikt, maar met de buitenkant naar binnengekeerd. Wel werden de afmetingen en het oorspronkelijke grondplan van de oude basiliek aangehouden.

Bezienswaardigheden

Luigi Poletti was verantwoordelijk voor de 19e eeuwse mozaieken op het bovenste gedeelte van de façade, voor de klokkentoren en voor de pronaos aan de noordkant van de basiliek. Bij de bouw van de pronaos werden 12 zuilen gebruikt die oorspronkelijk in de oude kerk stonden.

Virgilio Vespignani ontwierp de schitterende binnenplaats van de kerk, waar een door Giuseppe Obici vervaardigd standbeeld van Sint Paulus zelf staat.

De mozaieken in het centrale schip en in de zijbeuken beelden verschillende pausen af terwijl de fresco’s episodes uit het leven van Sint Paulus zelf tonen. Dit schip wordt afgesloten door een triomfboog met mozaieken uit de 5e eeuw.

Het ciborium boven het hoogaltaar is gemaakt door Arnolfo di Cambio.

Rechts van dit hoogaltaar staat een enorme 12e eeuwse kandelaar, vervaardigd door Nicola D’Angelo en Pietro Vassalletto.

Opgravingen

In 2008 heeft men bij werkzaamheden bij de tuin van de abdij een aantal ruïnes uit de vroege middeleeuwen gevonden, waarschijnlijk van een nonnenklooster. Deze ruïnes, bestaande uit een portiek, een aantal zuilen, een put en een klokkentoren, kunnen nu bezocht worden (reserveren is verplicht, tel. +39 06 69880800).

Meer Pauselijke Basilieken

De andere 4 pauselijke basilieken zijn de Sint Pieter, de Santa Maria Maggiore en de Sint Jan van Lateranen en Sint-Laurens buiten de Muren.

Sint Paulus Buiten de Muren Basiliek – Piazzale di San Paolo 1, Rome

San Lorenzo in Lucina Kerk Rome

De San Lorenzo in Lucina Basiliek is een kerk in de wijk Colonna in Rome. Het is één van de oudste Christelijke kerken in de stad en er is o.a. een door Michelangelo gemaakt beeldhouwwerk te zien.

Weetjes San Lorenzo in Lucina Kerk

Adres, Openingstijden, Toegangsprijs

Het adres van de San Lorenzo in Lucina kerk is Piazza in Lucina 16/A – 00186 Rome, Italie (Tel. +39 066871494). Rione: Colonna. Bus 52, 53, 62, 63, 71, 80, 80B, 83, 85, 160, 160F, 175, 492, N4, N5. Vanaf Roma Termini neemt U metro A tot de Barberini halte. Hier neemt U bus 116 to het Piazza del Parlamento (6 haltes).  San Lorenzo in Lucina is elke dag geopend, van 08.00 tot 20.00 uur. Toegang is gratis. De kerk mag tijdens de misviering niet door toeristen bezicht worden. 

Speciale evenementen

Elke eerste zaterdag van de maand is er om 16.15 uur een rondleiding in het archeologische deel van de kerk. Dit kost 2 Euro per persoon. Bel eerst even om te kijken of het wel doorgaat.

Geschiedenis San Lorenzo in Lucina Kerk Rome

San Lorenzo in Lucina Kerk Rome
Façade

Het is onduidelijk waar de naam vandaan komt. Tot 30 jaar geleden geloofde men dat Lucina een welstaande vrouw was, die van één van haar huizen een soort privé-kerk gemaakt had. Deze zou ze later aan de Romeinse Kerk gedoneerd hebben.

Tegenwoordig denkt men echter dat er ooit een oude, aan de godin Giunone Lucina gewijde, tempel op de plek stond. Deze zou later aan de christelijke godsdienst aangepast zijn.

Romeinse vrouwen bezochten deze tempel om er water te halen dat ziekten zou genezen of onvruchtbare vrouwen zwanger zou kunnen maken. Bij opgravingen onder de Sala Capitolare werd later een put gevonden met decoraties (wandschilderingen, een mozaïek en marmeren traptreden) die erop wijzen dat er inderdaad vroeger een aan de godin gewijde tempel stond.

De basiliek van San Lorenzo in Lucina zelf is door Paus Sixtus III in de 5e eeuw gebouwd. Ze bestond uit drie beuken en de vloer was toen maar liefst twee meter lager dan het huidige niveau.

Bij een omvangrijke restauratie in de 17e eeuw werden de twee zijbeuken in een reeks kapellen omgebouwd, zodat de kerk nu nog slechts een enkele beuk heeft. Ook werd de vloer opgehoogd, wat nodig was omdat de Tiber in die tijd vaak overstroomde.

Bezienswaardigheden

In de 12e eeuw, onder Paus Pasquale II werd de kerk gerestaureerd. De toegangspoort die wordt geflankeerd door 2 marmeren leeuwen stamt uit deze tijd, evenals een gedeelte van de buitenmuren en de door de omringende gebouwen verborgen apsis.

De vijf verdiepingen tellende klokkentoren stamt ook uit de 12e eeuw. Deze zit ingeklemd tussen de façade van de kerk zelf en het vroegere klooster (en huidige carabinieri kazerne).  Er hangen nu twee klokken in; een eerdere versie was naar beneden gevallen, waarbij een geestelijke gedood werd.

Vòòr de ingang bevindt zich een brede, door zes ionische pilaren ondersteunde portico. Een hekwerk doet helaas aan de schoonheid af.

Onder het altaar in de 1e kapel rechts wordt het rooster bewaard waar San Lorenzo zelf op verbrand is gedurende de vervolgingen op last van Kezier Valeriano in het midden van de 3e eeuw.

In een kapel aan de linkerkant bevindt zich een door Michelangelo in de 16 eeuw vervaardigde crucifix.

Gian Lorenzo Bernini was verantwoordelijk voor de Fonseca Kapel.

Boven het hoofdaltaar hangt het door Guido Reni gemaakte schilderij “Kruisiging” dat omlijst wordt door vier zwart marmeren zuilen.

Het hoofdaltaar (1669) zelf is van de hand van Carlo Rainaldi.

Onder de sagristie van de basiliek zijn fragmenten gevonden van het Horologium Augusti, een door Augustus in het jaar 10 v. Chr. gemaakte met de hulp van o.a. Maecenas gemaakte klok, die aan diameter had van maar liefst 180 meter.

Piazza in Lucina 16/A – 00186 Rome

Sint-Laurens buiten de Muren Basiliek Rome

Hoewel ze geen Heilige Deur heeft is de Basilica Papale di San Lorenzo Fuori Le Mura (“Pauselijke Basiliek van Sint-Laurens Buiten de Muren“) toch één van de vijf zogeheten pauselijke basilieken en behoort ze ook tot de 7 pelgrimskerken van Rome.

Sint-Laurens buiten de Muren Basiliek Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs 

Het adres van de Basilica di San Lorenzo Fuori Le Mura is Piazzale del Verano, 3 – Rome (tel. +39 06491511.). Bus: 3, 19, 71, 88, 443, 542, 545, 11n. Openingstijden: Winter: 7.30-12.30 15.30-19.00; Zomer: 7.30-12.30 16.00-20.00. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Gebeurtenissen

Op het moment zijn er geen speciale evenementen gepland.

Geschiedenis en beschrijving

San Lorenzo Fuori le Mura Basiliek Rome
Zoals de basiliek er eind 19e eeuw uitzag.

De Sint Laurens Buiten de Muren Basiliek begon haar bestaan als een klein, door Keizer Konstantijn I, gebouwd oratorium, op de plek waar men dacht dat de heilige in het jaar 258 de martelaarsdood gestorven was.

Aan het einde van de 6de eeuw liet Paus Pelagius II op deze plek een kerk bouwen.

Paus Clemens III liet tegen het einde van de 11e eeuw de kloostergang aanleggen. In die tijd ontstond er ook een burcht die Laurentiopolis genoemd werd rond de basilica.

In de 13de liet Paus Honorius II een nieuwe kerk construeren vóór de oorspronkelijke kerk.

Later werden deze twee kerken in één structuur verenigd.

Tussen 1855 en 1864 vond een ingrijpende restauratie plaats onder Virgilio Vespignani.

Bij bombardementen in 1943 zijn helaas een aantal mozaïeken in de portico alsmede fresco’s op de façade verloren gegaan. Bij de herstelwerkzaamheden werden veel van Vespignani’s modificaties teniet gedaan en werd de middeleeuwse kerk zo goed mogelijk in ere hersteld.

Bezienswaardigheden Sint Laurens buiten de Muren

De twee leeuwen bij de ingang stonden er al in de tijd van de antieke kerk.

De op barokke leest geschoeide Santa Ciriaca Kapel bevat door Pietro da Cortona ontworpen grafmonumenten.

De 19e eeuwse San Tarcisio Kapel is ontworpen door Vespignani. De “Onthoofding van Johannes de Doper” in deze kapel is geschiderd door Giovanni Serodine (1619).

De grafkapel van Paus Pius IX is aan het einde van de 19e eeuw gebouwd, gebruik makend van de narthex van de 6e eeuwse door Paus Pelagius gebouwde basiliek.

Het ciborium is in 1148 gemaakt.

De bisschopsstoel is versierd met mozaieken en polychroom marmer.

Het mozaiek op de triomfboog stamt uit de 6e eeuw en stelt Christus voor, tussen de heiligen Paolo, Stefano, Ippolito, Pietro en Lorenzo. Paus Pelagius overhandigt Christus een model van de basiliek.

De kerk is versierd met fresco’s uit de 13e eeuw, die als thema de levens van Sint Laurens en Sint Stefanus hebben.

Sint Laurens is zelf in het presbiterium van de basiliek begraven,tussen vier witte en zwarte zuilen.

Ook Sint Stefanus, die gezien wordt als de eerste martelaar van het Christendom, heeft zijn tombe in de kerk. Sint Stefanus was na de door hem opgedragen restauratie door Paus Pelagius II van Konstantinopel naar Rome gebracht.

De cosmateske versieringen in de portico zijn gemaakt door de Vassaletti familie, specialisten in dit soort werk.

Ook zijn er twee antieke sarcofagen in de portico te zien die versierd zijn met scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament, zowel als afbeeldingen van de oogst.

In de ingang naar de 12e eeuwse klokkentoren is een andere antieke sarcofaag te zien, met een reliëf dat een heidens huwelijksfeest afbeeldt.

Piazzale del Verano, 3 – Rome

Sint-Jan van Lateranen Basiliek Rome

De Basiliek van Sint Jan van Lateranen (Basilica di San Giovanni in Laterano) is één van de vier patriarchale basilieken van Rome en is ook de kathedraal van het bisdom Rome. Het is de zetel van de Bisschop van Rome (beter bekend als de Paus) en de hoofden van de heiligen Petrus en Paulus worden er bewaard.

Sint Jan van Lateranen Basiliek Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basilica di San Giovanni in Laterano is Piazza di San Giovanni in Laterano – Rome(tel. +39 06 69886493). Rione: Monti. Metro: San Giovanni. Openingstijden Basiliek: Elke dag van 07.00 tot 18.45 uur. Openingstijden Chiostro: 09.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: De basiliek is gratis, toegang tot de kloostergang is 5 Euro. Met de Omnia Card heeft men ook gratis toegang tot de kloostergang. Het bij de basiliek horende museum is van 10.00 tot 17.30 geopend.

Speciale Gebeurtenissen Sint Jan van Lateranen

  • Elk jaar op 9 November vindt het feest van de wijding van deze moederkerk van alle kerken plaats.
  • Gedurende een Heilige Jaar is de Heilige Deur (de rechtertoegangspoort in het atrium van de basiliek) geopend. Dit zal echter pas in 2025 weer gebeuren.

Geschiedenis 

Het is de Basilica di San Giovanni in Laterano en niet, zoals men zou verwachten, de Sint Pieter die de kathedraal is van het bisdom Rome. Op bepaalde feestdagen leidt de paus hier dan ook zelf de mis. De inscriptie naast de hoofdingang zegt: “De Heilige Lateraanse Kerk, Moeder en Hoofd van Alle Kerken van de Stad en van de Wereld”.

Totdat hij naar Avignon verhuisde (in 1309) was het belendende Palazzo Lateranense de residentie van de Paus. Het Palazzo Lateranense is niet toegankelijk voor toeristen.

Zoals vele kerken in Rome heeft men de Sint Jan van Lateranen vaak opnieuw moeten bouwen en van de oorspronkelijke doopkapel zijn slechts fragmenten bewaard gebleven.

Oorspronkelijk is de kathedraal in het jaar 314 door Keizer Constantijn de Grote opgetrokken. Dit gebeurde op land dat toebehoorde aan de Laterano familie, waar de basiliek dus haar naam aan te danken heeft.

De reden dat ze zo ver buiten het toenmalige centrum van Rome gebouwd werd is dat, hoewel de Keizer zelf een groot aanhanger van het Christendom was, dat nog niet gold voor de bevolking en hij was sluw genoeg om zijn nog steeds overwegend heidense onderdanen niet voor het hoofd te willen stoten.

Zo’n 1000 jaar lang was de Sint Jan van Lateranen Basiliek de residentie van de paus en de belangrijkste Christelijke kerk. Dit veranderde toen de Paus naar Avignon verhuisde en bij zijn terugkeer zijn intrek nam in de Sint Pieter.

Toen Borromini in de 17e eeuw de leiding had over een omvangrijke restauratie, voegde hij twee zij-schepen toe. Tot die tijd had een typische basiliek niet meer dan drie schepen.

In 1885 werd de apsis verbouwd, waarbij verschillende mozaïeken ernstig beschadigd werden. Na een restauratie is alles echter weer goed zichtbaar. In het midden ziet men een kruis met daarboven een buste van Christus en de Heilige Geest in de vorm van een duif. De vier rivieren die uit het kruis lijken te vloeien vertegenwoordigen de Evangelieën. terwijl de twee herten en schapen de gelovigen verpersoonlijken. Hieronder zijn een aantal ramen te zien met daartussen negen Apostelen. Twee kleine figuren aan de voeten van de Apostelen zijn Jacopo da Camerino en Jacopo Torriti, die de originele mozaïeken gemaakt hebben.

De huidige facade van de basiliek, met de standbeelden van Christus, Johannus de Doper en nog enkele heiligen op het dak, is in de 18e eeuw ontworpen door Alessandro Galilei. De 16 enorme standbeelden op de façade vertegenwoordigen Christus, de Apostelen en enkele Heiligen. De inscriptie die over de hele breedte te lezen is beweert dat Paus Clemens VII in het 5e jaar van zijn paus-zijn de verbouwing ter ere van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist heeft laten uitvoeren. Het wapenschild aan beide zijden naast de hoofdingang is ook dat van Clemens VII.

In 1993 werd deze facade zwaar beschadigd door een door de mafia geplaatste bom.

Bezienswaardigheden

  • Borromini ontwierp het interieur in opdracht van Innocent X en vernietigde hierbij, naar men zegt, door Giotto geschilderde fresco’s. In 1952 werden (waarschijnlijk) door Giotto geschilderde gedeelten herontdekt. Een van deze muurschilderingen wordt nu tentoongesteld op een zuil bij de ingang en verbeeldt Paus Bonifatius VIII op het moment dat hij vanaf het balkon van de basiliek zelf het eerste Jubileumjaar (1300) uitroept.
  • Het plafond stamt uit 1566. Hoewel Borromini zowel dit plafond als de cosmateske vloer wilde laten vervangen, gingen deze plannen niet door.
  • Aan beide zijden van het centrale gangpad van de kerk staan enorme standbeelden van de apostelen. Deze zijn hier door Borromini geplaatst en zijn herkenbaar aan hun attributen: Sint Pieter heeft een sleutel, Sint Jan een adelaar, Sint Paulus een zwaard, etc. De voormalige belasting-inner Sint Mattheus, die normaal als engel met vleugels afgebeeld wordt, is hier echter te herkennen aan een hoopje munten dat aan zijn voeten ligt.
  • De antieke bronzen deuren van het portaal komen oorspronkelijk uit de Curia Iulia in het Forum Romanum. Ze zijn door Paus Alexander VII Chigi in de 17e eeuw naar de basiliek geplaatst. De sterren op de deur hoorden bij het wapenschild van de Chigi familie. De deur die nu op het oude Senaatsgebouw te zien is is een kopie.
  • Het vaak gerestaureerde standbeeld van Constantijn dat links in het atrium te zien is is afkomstig uit de Thermen van Constantijn op de Quirinaalheuvel.
  • De kloostergang met de kronkelende dubbele zuilen stamt uit de 13e eeuw.
  • Het hoofdaltaar wordt gekenmerkt door een baldakijn uit de 14e eeuw, dat ondersteund wordt door vier marmeren zuilen. In twee reliwieënhouders achter een aantal slanke spiraalzuilen worden de hoofden van Sint Pieter en Sint Paulus bewaard. Het marmeren altaar zelf omvat een houten altaar dat door de vroegste pausen gebruikt werd. Onder het altaar ligt Paus Martinus V begraven.
  • De pauselijke troon tegen de achterwand van de apsis is een 18e eeuwse reconstructie op een middeleeuwse basis.
  • Tegen de achtermuur van de linkerzijbeuken staat de tombe van Paus Leo XIII, tegen die van de rechterzijbeuk die van Paus Innocenzo III.
  • Het 16e eeuwse orgel boven de zij-ingang is niet meer in gebruik. Het wordt ondersteund door twee gele zuilen. De toenmalige paus Clemens VIII Aldobrandini had maar één zo’n zuil beschikbaar en dus werd de tweede (de rechtse) geleend van de Boog van Constantijn.

Onder de Sint Jan van Lateranen

Zes meter onder de vloer van de basiliek zelf bevindt zich een wirwar van gangen en met mozaieken en wandschilderingen versierde muren die ooit deel uitmaakten van de bezittingen van de Laterano familie. Behalve dit gedeelte, dat uit de 1e eeuw stamt, bevinden zich hier ook de ruines van de kazerne voor de keizerlijke garde te paard, de Castro Nova Equitum. Nadat Konstantijn zijn rivaal Maxentius verslagen had, liet hij deze kazerne vernietigen (de ruiters hadden zich aan diens zijde geschaard) en de eenheid ontbinden. De muren werden gebruikt als fundamenten voor de Basiliek van Sint Jan van Lateranen.

Fotogalerij Sint Jan van Lateranen Basiliek Rome

Rome-san-giovanni-laterano
Schets van Vasi van de Sint Jan van Lateranen Rome
Paus Bonifatius bij het Jubileum van 1300 (Giotto)

Foto 1: Façade.
Foto 2: Schets uit 1752 van Vasi.
Foto 3: Fresco van Giotto die Paus Bonifatius VIII in het Jubeljaar 1300 verbeeldt.

Piazza di San Giovanni in Laterano – 00184 Rome

San Giovanni Bosco Kerk Rome

De San Giovanni Bosco Basiliek in Rome staat op het plein van dezelfde naam in de Romeinse buitenwijk Don Bosco. De kerk ligt tussen de Via Tuscolana en het Vliegveld Centocelle. Hij is halverwege de 20e eeuw gebouwd.

San Giovanni Bosco Kerk Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Viale dei Salesiani, 9 – Rome. Telefoon: +39 06 710401235. Openingstijden: Weekdagen van 07.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.30 uur; zon- en feestdagen van 07.00 tot 13.15 en van 16.00 tot 20.45 uur. In juli en Augustus gaat de kerk ’s middags een uur later open.

Geschiedenis en beschrijving

De Basilica di San Giovanni Bosco is in de 50’er jaren van de vorige eeuw gebouwd. De architect was de uit Sicilië afkomstige Gaetano Rapisardi.

De façade van de kerk wordt door een portico met drie bogen gekenmerkt. Het hoog-reliëf boven de middelste boog verbeeldt de heilige zelf met een aantal engelen en is gemaakt door Arturo Dazzi. Onder de andere twee bogen staan standbeelden van de aarstengelen Gabriël en Michaël. Deze zijn vervaardigd door Ercole Drei. De standbeelden in de nissen vertegenwoordigen San Francesco di Sales, Paus Pius IX en Paus Pius XI.

Federico Papi was verantwoordelijk voor de bas-reliëfs boven de middelste van de vijf bronzen deuren onder de portico. Attilio Selva maakte de bronzen standbeelden van de Verlosser en Johannes de Doper boven de buitenste twee deuren.

De koepel wordt ondersteund door rose pilaren waarop de kruiswegstaties bevestigd zijn.

Het zilveren kruisbeeld, de stralenkrans, de engelen en de bronzen kandelaars bij het hoofdaltaar zijn door Pericle Fazzini vervaardigd.

Brancaccio was verantwoordelijk voor de mozaïek “San Giovanni in de Gloria” achterin het schip. De reliëfs aan weerszijden van dit werk zijn gemaakt door Monteleone, Venturini, Nagni en Ludovico Consorti.

San Giovanni Bosco Basiliek – Viale dei Salesiani 9, Rome

San Giovanni a Porta Latina Kerk Rome

De San Giovanni a Porta Latina Basiliek bevindt zich dichtbij de Porta Latina stadspoort in Rome. Hoogtepunten zijn de middeleeuwse put buiten de kerk, de pittoreske portiek en de serie fresco’s in het middenschip. De kerk wordt tegenwoordig dan ook vaak voor bruiloften gebruikt.

San Giovanni a Porta Latina Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di San Giovanni a Porta Latina is Via di Porta Latina, 17 – Rome (tel. + 39 0670475938). Bus: 118, 360, 628. Openingstijden: Van 07.30 tot 12.30 en van 15.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis. Tijdens de mis mogen toeristen niet naar binnen.

Geschiedenis en beschrijving

San Giovanni a Porta Latina Kerk Rome
De middeleeuwse put.

De San Giovanni a Porta Latina Basiliek is waarschijnlijk gebouwd op de plek waar ooit een heidense, aan de Godin Diana gewijde, tempel stond.

Ze is gewijd aan Sint Jan de Evangelist die in het jaar 92 in het bijzijn van Keizer Domitianus bij de Porta Latina in de buurt gemarteld werd door ondergedompeld te worden in een vat kokende olie. (Hij overleefde en werd naar het eiland Patmos verbannen.)

De kerk is in de 5e eeuw gebouwd, maar werd in de loop der jaren (o.a. in de 8e eeuw en in 1191) vaak gerestaureerd. Bij de laatse verbouwing werd geprobeerd de middeleeuwse versie zo goed mogelijk in ere te herstellen.

De façade wordt voorafgegeaan door een portiek, bestaande uit 5 marmeren bogen en versierd met Ionische kapitelen, fragmenten van Romeinse en vroeg-Christelijke architektuur en middeleeuwse fresco’s. Het bovenste deel van de voorgevel heeft drie vensters.

Op enige dakpannen is een belastingstempel uit de 5e eeuw te zien, dus het was niet erg moeilijk uit te vinden wanneer de kerk oorspronkelijk gebouwd was.

Aan de linkerkant staat de 12e eeuwse, met triforen versierde, klokkentoren, die enigszins naar rechts overhelt.

Het interieur bestaat uit 3 schepen, die door marmeren zuilen van verschillende aard van elkaar gescheiden worden.

Bezienswaardigheden

  • Het middenschip wordt opgeluisterd door een serie fresco’s uit de 12e eeuw die 46 scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament verbeelden.
  • De vloer van de pastorie wordt versierd met fresco’s die o.a. de symbolen van de vier Evangelisten verbeelden.
  • Zowel de portiek als het interieur van de klokkentoren zijn versierd met gedenkplaten en Romeinse fragmenten.
  • Buiten de kerk staat een middeleeuwse put tussen twee zuilen.
  • De ceder die de kerk in de schaduw houdt is meer dan een eeuw oud.

Bezienswaardigheden bij de San Giovanni a Porta Latina Kerk

  • Het Tempietto di San Giovanni in Oleo is gebouwd op de precieze plek waar de heilige gemarteld werd.

San Giovanni a Porta Latina Park – Via di Porta Latina 17, Rome

Santi Pietro en Paolo all’EUR Kerk Rome

De Santi Pietro en Paolo all’EUR Kerk is een halverwege de 20e eeuw gebouwde kerk in de wijk EUR in Rome. Ze bevindt zich op het hoogste punt van de wijk en de enorme koepel kan van veraf gezien worden. De kerk was bedoeld als mausoleum voor Mussolini. De kerk wordt ook wel Santi Pietro e Paolo a Via Ostiense genoemd.

Santi Pietro en Paolo all’EUR Kerk Rome

Adres,openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Basilica dei Santi Pietro e Paolo all’EUR is Piazzale Santi Pietro e Paolo – Rome (tel. +39 065926166). Bus: 31, 709, 771, 780. Openingstijden: De kerk is elke ochtend geopend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De Santi Pietro e Paolo all’EUR Basiliek bevindt zich op het hoogste punt van de wijk EUR, op de plek waar men denkt dat zich het Oratorium van de Arciconfraternita dei Pellegrini bevond, die eveneens aan de twee heiligen gewijd was.

De kerk is op 3 Juli 1955 geopend. De architekt was Arnaldo Foschini, die de leiding had over een grote groep medewerkers.

Sinds 29 Juni 1967 is de Santi Pietro e Paolo Kerk officieel een basiliek.

De kerk wordt gekenmerkt door het vloerplan van een Grieks kruis en wordt bedekt door een enorme koepel met een diameter van 32 meter. De buitenkant is bedekt met travertijns marmer. Een brede trap leidt van het kerkplein naar de lager gelegen Viale Europa.

Bezienswaardigheden

  • Twee grote standbeelden die de heiligen Petrus en Paulus verbeelden.
  • De bronzen engel op de punt van de lantaarn is het werk van Federico Papi.
  • In een nis in de façade is een reliëf te zien dat Christus verbeeldt terwijl hij de sleutels aan Sint Pieter overhandigt. Het is gemaakt door Giovanni Prini.
  • De bronzen deur is versierd met een tiental formella‘s, die de door Petrus en Paulus verrichte goede daden uitbeelden.
  • Het interieur van de kerk wordt opgeluisterd met ontelbare andere beelden en reliëfs.  Ook deze hebben over het algemeen gebeurtenissen uit het leven van de Heiligen Petrus en Paulus als onderwerp.

Santi Pietro e Paolo all’Eur Kerk – Piazzale Santi Pietro e Paolo, Rome

Abbazia delle Tre Fontane Rome

De Abbazia delle Tre Fontane (“Drie Fonteinen-Abdij”) is een kloostercomplex in het stadsdeel Ardeatino in het zuidelijke deel van Rome. Het complex bestaat uit drie kerken en een abdij die een uiterst pittoresk geheel vormen.

Weetjes Abbazia delle Tre Fontane Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Abbazia delle Tre Fontane is Via Acque Salvie, 1 – 00142 Rome (tel. +39 065401655 ). Bus: 671. Openingstijden: Zie de openingstijden van de drie kerken, Santi Vicenzo e Anastasio, Santa Maria Scala Coeli en San Paolo alle Tre Fontane. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis Abbazia delle Tre Fontane

Sint Paulus

De Abbazia Delle Tre Fontane is volgens de legende gebouwd op de plaats waar Sint Paulus onthoofd werd. Als Romein mocht hij niet gekruisigd worden. Zijn hoofd kaatste drie maal. Op elke plek waar dit gebeurde ontspoot een fontein aan de grond. Naast de drie fonteinen werden drie kerken en een abdij opgetrokken.

Ingang

Om bij het klooster te komen moet men de Via delle Acque Salvie, die het tracé van de oude Via Laurentina volgt, aflopen. De straat heet zo omdat de buurt in die tijd zo genoemd werd, waarschijnlijk vanwege de bronnen die zich er bevonden. De ingang van de Abbazia delle Tre Fontane is aan het eind van deze straat.

De toegangspoort is in de 8e eeuw gebouwd. De middelste van de drie bogen is van marmer gemaakt. De poort maakte toen deel uit van een verdedigingsmuur. De poort werd in die tijd Arco di Carlo Magno (“Boog van Karel de Grote”) genoemd. Karel de Grote en Paus Leo III hadden de abdij in 805 een aantal leengoederen in de Maremma en het Isola del Giglio cadeau gedaan. De binnenzijde van de muren om het klooster was als herinnering aan deze donatie beschilderd. De huidige schilderingen tonen de symbolen van de vier evangelisten. Het bas-reliëf aan de buitenkant verbeeldt de “Madonna met Kind”.

Kerken

Wanneer men door de poort heen is, ziet men de Santi Vincenzo en Anastasio Kerk. Deze is in het jaar 625 in opdracht van Paus Honorius I gebouwd.

De gebouwen aan de linkerkant, rondom het klooster, kunnen niet bezichtigd worden. Het is hier dat de monniken in isolement gaan.

De kerk aan de rechterkant is de 12e eeuwse Santa Maria Scala Coeli Kerk.

Via een korte laan komt men bij de oudste van de drie kerken. De San Paolo alle Tre Fontane Kerk is in de 5e eeuw gebouwd. Precies op deze plek werd de apostel Paulus in het jaar 67 gemarteld en onthoofd.

Klooster

San Paolo alle Tre Fontane Kerk Rome
San Paolo alle Tre Fontane Kerk

Het klooster is in de 7e eeuw gebouwd. Paus Honorius I liet dit bouwen om onderdak te verzorgen voor een gemeenschap Griekse monniken die zih er gevestigd hadden.

In de 11e eeuw was dit klooster zo vervallen, dat Paus Gregorius VII het aan de Benediktijner monniken van de Abdij van Cluny toevertrouwde. De restuaratiewerkzaamheden vorderden echter langzaam, vooral vanwege de malaria waardoor het stadsdeel geteisterd werd.

In 1140 gaf Paus Innocenzo II het klooster aan de monniken van San Bernardo di Chiaravalle. Zij werkten tot 1221 aan een restauratie, die zo goed lukte, dat de struktuur hierna eeuwenlang geheel intact bleef.

Pas in het begin van de 19e eeuw nam het verval weer toe. Napoleon dwong de monniken de abdij te verlaten en confisqueerde alle religieuze bezittingen.

In 1868 gaf Paus Pius IX de abdij aan de Orde der Trappisten. De monniken slaagden erin de malaria te verdrijven door er een groot bos eucalyptusbomen te planten.

Chocolade en Likeur

Tegenwoordig maken de trappisten er een van eucalyptusbladeren gemaakte likeur. De abdij staat ook bekend vanwege de chocolade die er gemaakt wordt. Vroeger kwamen veel Romeinen hier in de ochtend een rosetta (een typisch Romeins, hol broodje) gevuld met hete chocolade nuttigen.

Onteigening

In 1936 werd een groot gedeelte van het grondgebied van de Abdij onteigend. Mussolini wilde in 1942, ter viering van de 20e verjaardag van de Mars naar Rome, de Esposizione Universale di Roma houden en daarvoor had hij het terrein nodig.

Uiteindelijk zou de E42 vanwege de oorlog niet doorgaan. In 1951 werd de construktie hervat en werd de nieuwe, naar de nooit gehouden expositie genoemde, wijk EUR gecreëerd.

Abbazia delle Tre Fontane – Via Acque Salvie 1, Rome

Santi Bonifacio en Alessio Kerk Rome

De Santi Bonifacio en Alessio Basiliek bevindt zich bijna naast de beroemdere  Santa Sabina Kerk op de heuvel Aventijn in Rome. De kerk is waarschijnlijk tussen de 3e en de 4e eeuw gebouwd en is later vaak gerestaureerd. In de crypte onder de kerk bevinden zich relikwieën van Thomas Becket.

Santi Bonifacio en Alessio Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Bonifacio e Alessio is Piazza di Sant’Alessio, 23 (tel. +39 065743446). Bus: 23, 280, 716, N3, N9, N10. Openingstijden: De kerk is enkel geopend ter gelegenheid van speciale evenementen, waaronder katholieke feestdagen en bruiloften. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Gebeurtenissen

Af en toe worden in de kerk religieuze concerten gehouden.

Geschiedenis en beschrijving

Santi Bonifacio en Alessio Kerk Rome
Santi Bonifacio en Alessio Kerk Rome

De allereerste versie van de Santi Bonifacio en Alessio Kerk stamt uit het einde van de 3e eeuw. Oorspronkelijk was ze enkel gewijd aan Sint Bonifatius, maar in 1217 voegde Paus Honorius III daar Alessio aan toe.

Dit gebeurde nadat de kerk in opdracht van deze paus gerestaureerd was.

Aan de architectuur van het gebouw vallen de vele verbouwingen af te lezen. De klokkentoren stamt uit de Romaanse tijd, de portico is middeleeuws en de façade is in de 16e eeuw opgetrokken.

Boven de portico bevindt zich een balustrade.

In het belendende klooster, dat in de 10e eeuw door de Crescenzi gebouwd is, huist tegenwoordig het Istituto di Studi Romani.

In 1750 vond een restauratie plaats o.l.v. Tommaso de Marchis.

Het interieur heeft drie schepen.

Bezienswaardigheden

Sant Bonifacio en Alessio Kerk Rome
Het icoon van Sant’Alessio

Het portaal is met cosmateske motieven versierd.

In een grote vitrine, die door engeltjes omhooggehouden wordt, is de trap te zien waaronder de heilige Alessio zelf gewoond zou hebben.

Aan de zuidkant is het grafmonument voor Eleonora Boncompagni Borghese te zien.

De kapel van Karel V van Spanje bevidt zich langs het zuidelijke dwarsschip.

De Madonna van Sant’Alessio is door de heilige zelf uit het oosten naar Rome gebracht. Dit icoon stamt uit de 12e of 13e eeuw.

Naast de kerk bevindt zich een kloosterhof waar een aantal uit oudere gebouwen afkomstige granieten zuilen staan.

De relikwieën van de 12e eeuwse Engelse heilige Thomas Becket zijn in de crypte te zien.

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bus- en tramhalte is Emporio (Bus: 23, 74, 280, 716, N3, N9, N10; Tram: 3, 8.)

Santi Bonifacio en Alessio Basiliek – Piazza di Sant’Alessio 23, Rome